Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z indyka

Pasztet z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1262

Dodano:

Odsłon: 62882

Alternatywa dla sklepowych wędlin, zrobiony własnoręcznie smakuje wyśmienicie, polecam.

Składniki

  • udziec z indyka, 2 szt, ok 2,5 kg
  • wątróbka drobiowa, 30 dag
  • bułka czerstwa, 5 szt
  • jajka, 8 szt
  • liście laurowe, ziele angielskie, kilka
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet z indyka

Przygotowanie

  1. Mięso ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać ziele, liście, czosnek, pod koniec gotowania dodać wątróbkę, sól i pieprz. Mięso wyjąć, wywar przecedzić i w chłodnym namoczyć pokrojoną bułkę, którą razem z mięsem zmielić w maszynce, dodać jajka, sól, pieprz, gałkę, dokładnie wymieszać.

  2. Gotowy pasztet przełożyć do foremek, piec ok 1 godz w 180", aż skórka się zrumieni. Po przestudzeniu można kroić w plastry, ale można też rozsmarować.

  3. Moja uwaga-z tej ilości wyszły mi 3 foremki , każdy pasztet po upieczeniu ważył ok 1 kg. Naprawdę polecam:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 25 stycznia 2013 Ja dałabym mniej jajek. Jak na małym ogniu dłużej pogotujesz udziec, wydobędziesz więcej kleju, który nada całości bardzo fajnej konsystencji. Spróbuj wątróbkę usmażyć osobno, z cebulką, niestety, na smalcu, bardziej kaloryczne, ale za to smak...:) Pomysł na zastąpienie wędlin - super. Całą duszą jestem za. 5

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń