Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony, domowy pasztet z łopatki wieprzowej to wyśmienity dodatek do pieczywa, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pasztet według poniższej receptury jest tak prosty w przygotowaniu, że możesz cieszyć się jego smakiem nie tylko od święta!
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 690
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 664
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 690
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 664
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Składniki
Oczyść mięso (łopatkę, boczek) i pokrój w kostkę. Obierz warzywa korzeniowe. Cebulę obierz opal nad palnikiem. Zagotuj w garnku około 2 l wody. Włóż do niej warzywa i pokrojone mięso. Dodaj także listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj na niskiej mocy palnika, aż mięso i warzywa zmiękną. Wówczas wyjmij je z wrzącego wywaru i włóż do niego pokrojoną na kilka części wątróbkę. Obgotuj przez kilka minut i także wyjmij z wywaru. Poczekaj, aż składniki pasztetu wystygną.
Dwukrotnie zmiel mięso, wątróbkę i warzywa oraz obrany czosnek – w maszynce do mielenia, przez sitko o drobnych oczkach. Do uzyskanej masy dodaj majeranek, oddzielone od białek żółtka jaj, kaszę mannę oraz około 125 ml wywaru. Całość wyrób dłonią i dopraw do smaku solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem.
Białka ubij na pianę. Delikatnie wymieszaj ją z mięsną masą i przełóż ją do keksówki (około 35x11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię masy. Wstaw keksówkę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Od razu obniż temperaturę do 160°C. Piecz przez około 80-90 minut.