Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W cieście francuskim pod stojącym beszamelem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3859
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414807
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2403
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3859
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414807
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2403
Składniki
Ciasto francuskie włożyłam do naczynia do zapiekania i przycięłam je do niego.
Pokrojone białe części porów ugotowałam w mleku i wodzie, z dodatkiem soli i gałki muszkatołowej- od siebie dodałam jeszcze chili. Ułożyłam warstwę porów i dodałam ser feta, w oryginalnej wersji powinien być ser żółty.
Zrobiłam stojący beszamel- pod ta nazwa kryje się beszamel z dodatkiem sera lub żółtek, lub z jednym i drugim. W rondelku rozpuściłam masło, dodałam mąkę, pomieszałam aż masa będzie jednolita a potem stopniowo dolewałam mleko- ciągle mieszając. Na koniec rozpuściłam w beszamelu dwa gatunki sera. Dodałam jeszcze sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jeśli robimy beszamel z żółtkiem, to trzeba zdjąć go z ognia. Zamiast beszamelu można na pory położyć plasterki sera. A zamiast ciasta francuskiego można zrobić kruche.
Zapiekankę zapiekałam 45 minut 185 stopniach. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego :)
:D