Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W cieście francuskim pod stojącym beszamelem.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15011
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44931
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 749
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15011
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44931
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 749
Składniki
Ciasto francuskie włożyłam do naczynia do zapiekania i przycięłam je do niego.
Pokrojone białe części porów ugotowałam w mleku i wodzie, z dodatkiem soli i gałki muszkatołowej- od siebie dodałam jeszcze chili. Ułożyłam warstwę porów i dodałam ser feta, w oryginalnej wersji powinien być ser żółty.
Zrobiłam stojący beszamel- pod ta nazwa kryje się beszamel z dodatkiem sera lub żółtek, lub z jednym i drugim. W rondelku rozpuściłam masło, dodałam mąkę, pomieszałam aż masa będzie jednolita a potem stopniowo dolewałam mleko- ciągle mieszając. Na koniec rozpuściłam w beszamelu dwa gatunki sera. Dodałam jeszcze sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jeśli robimy beszamel z żółtkiem, to trzeba zdjąć go z ognia. Zamiast beszamelu można na pory położyć plasterki sera. A zamiast ciasta francuskiego można zrobić kruche.
Zapiekankę zapiekałam 45 minut 185 stopniach. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego :)
:D