Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Patisony bardzo lubię i przyrządzam je, o ile je dostanę. Bardzo wdzięcznie przedstawiają się na talerzu dzięki swojemu dziwnemu kształtowi. Nadzienie wychodzi pyszne, a danie bardzo sycące.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10399
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4705
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10399
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4705
Składniki
Farszem wypełniamy patisony
Napełnione patisony układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok 25 - 30 minut
Po tym czasie naczynie wyjmujemy z piekarnika i farsz posypujemy startym serem żółtym i oprószamy go mieloną ostrą papryką. Wstawiamy jeszcze na 5 - 10 minut do piekarnika, aż ser się ładnie roztopi
Można serwować solo albo z sosem pomidorowym
Patisony myjemy i odcinamy górę. Wydrążamy pestki pozostawiając czysty miąższ.
Wydrążone patisony wkładamy do garnka i zalewamy woda, aby prawie cała je przykryła. Wodę delikatnie solimy i patisony gotujemy ok 10 / 15 minut od momentu zagotowania. Przed końcem gotowania sprawdzamy czy miąższ odpowiednio zmiękł. Patisony "odławiamy" z wody
Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy mięso i razem smażymy, aż mięso będzie prawie gotowe. Delikatnie solimy
Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu
Pieczarki obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i razem wszystko smażymy, soląc pieczarki aby puściły sok. Gdy sok odparuje dodajemy kaszę i wszystko dokładnie mieszamy rozdrabniając kaszę, aby nie było grudek
Z dwóch łyżek przecieru, pół szklanki wody, soli, bazylii i pieprzu przygotowujemy sos, którym zalewamy powstały farsz. Mieszamy i chwilę razem podgrzewamy
Farsz doprawiamy słodką papryką, pieprzem, bazylią i ewentualnie solą Na koniec do farszu dodajemy 3 łyżki startego sera żółtego. Mieszamy