Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Patisony bardzo lubię i przyrządzam je, o ile je dostanę. Bardzo wdzięcznie przedstawiają się na talerzu dzięki swojemu dziwnemu kształtowi. Nadzienie wychodzi pyszne, a danie bardzo sycące.
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 411
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 249
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9312
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 411
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 249
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9312
Składniki
Farszem wypełniamy patisony
Napełnione patisony układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok 25 - 30 minut
Po tym czasie naczynie wyjmujemy z piekarnika i farsz posypujemy startym serem żółtym i oprószamy go mieloną ostrą papryką. Wstawiamy jeszcze na 5 - 10 minut do piekarnika, aż ser się ładnie roztopi
Można serwować solo albo z sosem pomidorowym
Patisony myjemy i odcinamy górę. Wydrążamy pestki pozostawiając czysty miąższ.
Wydrążone patisony wkładamy do garnka i zalewamy woda, aby prawie cała je przykryła. Wodę delikatnie solimy i patisony gotujemy ok 10 / 15 minut od momentu zagotowania. Przed końcem gotowania sprawdzamy czy miąższ odpowiednio zmiękł. Patisony "odławiamy" z wody
Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy mięso i razem smażymy, aż mięso będzie prawie gotowe. Delikatnie solimy
Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu
Pieczarki obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i razem wszystko smażymy, soląc pieczarki aby puściły sok. Gdy sok odparuje dodajemy kaszę i wszystko dokładnie mieszamy rozdrabniając kaszę, aby nie było grudek
Z dwóch łyżek przecieru, pół szklanki wody, soli, bazylii i pieprzu przygotowujemy sos, którym zalewamy powstały farsz. Mieszamy i chwilę razem podgrzewamy
Farsz doprawiamy słodką papryką, pieprzem, bazylią i ewentualnie solą Na koniec do farszu dodajemy 3 łyżki startego sera żółtego. Mieszamy