Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pęczetto czyli wariacja na temat risotta z kaszą pęczak w roli głównej. Danie jednogarnkowe, pożywne i bardzo smaczne. Kremowa konsystencja i wyrazisty smak to główne cechy tego dania.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5808
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 312
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5808
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 312
Składniki
Na oleju podgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody i zarumienienia grzybów. Pieczarki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć na łyżce masła i oliwy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać suchą kaszę i podsmażyć, aż stanie się szklista. Do kaszy wlewać po chochelce gorącego bulionu i gotować do całkowitego wchłonięcia płynu. Tak postępować do czasu, aż kasza będzie miękka i kleista. Do kaszy dodać podsmażone wcześniej pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki szpinaku, starty ser i łyżkę masła. Całość wymieszać i chwilę poddusić. Posypać natką pietruszki i podawać od razu po przygotowaniu.