Do góry

Dania główne Przepis na:

Pełnoziarnisty makaron penne z warzywami i wędzonym łososiem w sosie jogurtowym

Pełnoziarnisty makaron penne z warzywami i wędzonym łososiem w sosie jogurtowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 633

Dodano:

Odsłon: 3203

Uwielbiam ryby. Staram się je jeść co najmniej raz w tygodniu. Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki, pyszny, piątkowy obiad. Pełnoziarnisty makaron penne z łososiem i warzywami w delikatnym sosie jogurtowym. Szczerze, danie to smakuje odgrzane najlepiej na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się ze sobą połączą. Taką propozycję obiadową również można zjeść na zimno.

Składniki

  • 2 szklanki pełnoziarnistego makaronu penne Lubella
  • 1 cukinia (mniejsza), biała część pora
  • 2 garście fasolki szparagowej, 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, koperek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pełnoziarnisty makaron penne z warzywami i wędzonym łososiem w sosie jogurtowym

Przygotowanie

  1. 1. Pora kroimy w drobne paseczki. Między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cukinie obieramy, kroimy w pół-plasterki. Wrzucamy na patelnie pora, czekamy aż się zeszkli. Dorzucamy cukinie. Solimy, pieprzymy. Podsmażamy na małym gazie. Należy uważać, aby cukinia nam się nie rozgotowała.

    2. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente.

    3. Do pora i cukinii dorzucamy ugotowaną fasolkę szparagową oraz pokrojonego w mniejsze kawałki łososia. Wszystko podsmażamy ok. 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt grecki. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń