Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne w sosie z pomidorów

Penne w sosie z pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 647

Dodano:

Odsłon: 11672

Makaron penne w sosie ze świeżych pomidorów, z nutą bazylii, świeżą natką pietruszki i czosnkiem.

Składniki

  • Makaron penne 400 g
  • Pomidory 1,2 kg
  • Czosnek świeży 2 ząbki
  • Bazylia (może być suszona) 2 łyżeczki
  • Natka pietruszki kilka gałązek
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Ser żółty edamski około 10 dkg
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

  2. Sparzone i pokrojone na małe kawałki pomidory dusić bez tłuszczu w szerokim rondlu bez przykrycia, aż woda odparuje i w rondlu pozostanie gęsta pulpa.

  3. Do sosu dodać przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną natkę pietruszki. Całość dusić jeszcze przez około 5 minut.

  4. Do sosu dodać ser żółty i wymieszać dokładnie, aby się rozpuścił. Zaproponowałam ser edamski, ponieważ łatwo się rozpuszcza.

  5. Do sosu dodać makaron i całość wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń