Dania główne Przepis na:
Penne w sosie z pomidorów

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 647
Dodano: 07.09.2019
Odsłon: 11672
Składniki
- Makaron penne 400 g
- Pomidory 1,2 kg
- Czosnek świeży 2 ząbki
- Bazylia (może być suszona) 2 łyżeczki
- Natka pietruszki kilka gałązek
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Ser żółty edamski około 10 dkg
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
-
Sparzone i pokrojone na małe kawałki pomidory dusić bez tłuszczu w szerokim rondlu bez przykrycia, aż woda odparuje i w rondlu pozostanie gęsta pulpa.
-
Do sosu dodać przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną natkę pietruszki. Całość dusić jeszcze przez około 5 minut.
-
Do sosu dodać ser żółty i wymieszać dokładnie, aby się rozpuścił. Zaproponowałam ser edamski, ponieważ łatwo się rozpuszcza.
-
Do sosu dodać makaron i całość wymieszać.
Komentarze do przepisu (3)

Maudie 08 wrześniaZgłoś do usunięcia
Obiadek dla mnie :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 08 wrześniaZgłoś do usunięcia
Pysznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz