Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste danie, aksamitne i jednocześnie wyraziste w smaku! Najlepsze do tego dania jest mięso z podudzi kurczaka, bo jest niezwykle soczyste w smaku. Jeśli akurat mamy tylko fileta - nie szkodzi - jest równie smaczny :)
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20742
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4415
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20742
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4415
Składniki
Na suchej patelni prażymy słonecznik (podsmażamy aż się zarumieni).
Do osolonej wrzącej wody z dodatkiem szczypty cukru wrzucamy brokuły podzielone na różyczki.
10 minut później w osolonej wodzie gotujemy makaron (al dente). Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Gdy cebulka będzie złocista dodajemy mięso z kurczaka. Na koniec dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy. Kurczaka odstawiamy na talerz.
Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka wlewamy śmietankę i dodajemy kostkę serka topionego. Całość mieszamy, aż serek się rozpuści. Przyprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, bo serek jest już słony).
Odcedzamy makaron i brokuły. Na talerzu układamy kolejno: makaron, brokuły i kurczaka. Polewamy sosem serowym i posypujemy uprażonym słonecznikiem.