Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rukiew wodna jest uważana za jedną z najzdrowszych roślin na świecie oraz zielony eliksir młodości, który opóźnia procesy starzenia się skóry. W swoim składzie niesie mnóstwo wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych. Jej listki są lekko pieprzowe w smaku z wyczuwalną nutką słodyczy oraz posiadają orzeźwiający, ale pikantny aromat. Pokochałam jej smak, dlatego coraz częściej wykorzystuję ją w mojej kuchni. Tym razem zapraszam na makaron penne z pesto z rukwi wodnej oraz pomidorkami koktajlowymi. Danie jest szybkie, proste w przygotowaniu, ale jakie pyszne! :D
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13234
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1505
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14547
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5998
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13234
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1505
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14547
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5998
Składniki
Umyte i osuszone listki rukwi wodnej wkładamy do rozdrabniacza wraz z czosnkiem, startym parmezanem i orzechami włoskimi (można je wcześniej delikatnie uprażyć). Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia oraz połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto. Danie podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Pesto z rukwi wodnej jest także świetnym dodatkiem do ryb, kanapek oraz pieczonych warzyw.
Gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce do 7 dni w szczelnie zamkniętym słoiczku. Życzę smacznego! :)