Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-02-2013
Delikatnie orzechowe penne, pieczone warzywa i aromatyczne klopsiki, po prostu poezja smaku i aromatu
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Klopsiki: mieszamy drobno pokrojone salami, mięso mielone, kasze manną, ostrą paprykę, sól, pieprz, jajko oraz woda. Formujemy malutkie klopsiki układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku przez 30 minut na 180 stopni.
Warzywa: Pomidory kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, układamy na brytfance posypujemy bazylią z oregano, solą, pieprzem, oraz cukrem, dodajemy czosnek w łupinkach, wszystko skrapiamy trochę oliwą, delikatnie mieszamy i wkładamy do piekarnika (ku klopsikom) na 15minut na 180 stopni.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i cedzimy.
Gdy warzywa są już upieczone, najpierw wyciskamy czosnek z łupinki i miażdżymy go widelcem, następnie mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy resztę warzyw, wraz z sosikiem który nam powstał podczas pieczenia, oraz część upieczonych klopsików (resztę klopsików po ostudzeniu zamrażamy). Makaron z warzywami i mięsem mieszamy, tuż przed podaniem posypujemy tartym serem i jeszcze raz dokładnie mieszamy.