Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś pyszny przepis z kuchni włoskiej - penne z sosem puttanesca, który nieco zmodyfikowałam. Zamiast anchois użyłam tuńczyka w oleju i w tej wersji danie jest tanie,bardzo smaczne i z dostępnych składników. Serdecznie polecam :-)
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę.
Kapary również siekamy.
Oliwki kroimy w plasterki.
Pomidory z puszki przelewamy najpierw do talerza, usuwamy szypułki i niedoskonałości, siekamy i przelewamy do miseczki. Możemy od razu użyć krojonych pomidorów. Ja jednak zawsze wolę całe.
Siekamy bazylię.
Na większej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, następnie wrzucamy cebulę, mieszamy, smażymy. Dodajemy oregano, mieszamy, smażymy.
Następnie dodajemy tuńczyka z puszki, mieszamy, smażymy.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, smażymy.
Następnie dodajemy kapary, mieszamy, smażymy.
Następnie dodajemy pomidory, mieszamy, smażymy.
Szczypta ostrej papryki, mieszamy, smażymy.
Jeszcze oliwki, mieszamy, smażymy.
Sól oraz pół łyżeczki cukru.
Na końcu bazylia, mieszamy i gotowe. Przykrywamy patelnię, wyłączamy płytę/gaz i zabieramy się za makaron.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
Ugotowanego makaronu nie przecedzamy zimną wodą. Gorący makaron łyżką cedzakową przekładamy do sosu, mieszamy i gotowe. Podajemy posypane tartym serem grana padano. Smacznego :-)