Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon paprykowy w pełni. Jak nie macie innego pomysłu na nią ( nadziewana, w gulaszu itp. ), to fajna alternatywa na nią.
Składniki
Paprykę i bakłażan umyłem, osuszyłem. Strąki papryki przepołowiłem, oczyściłem z nasion, pokroiłem w paski. Bakłażan pokroiłem w kostkę wielkości 1 cm, suszone pomidory drobno posiekałem. Świeże pomidory umyłem, oczyściłem z trzpieni , zmiksowałem. Cebulki wrzuciłem do dużej ilości wody, gotowałem 5 minut na średnim ogniu, osączyłem na sicie. Na patelni rozgrzałem oliwę, na słabym ogniu lekko udusiłem paprykę z bakłażanem i suszonymi pomidorami, następie gotowałem to wszystko 15 minut pod przykryciem. Dodałem rozgnieciony ząbek czosnku, zmiksowane pomidory i obgotowane cebulki. Posoliłem, popieprzyłem , gotowałem 15 minut w odkrytej patelni na średnim ogniu. Przyprawiłem octem i sosem sojowym. Gotową peperonatę ugarnirowałem przecierem z oliwek i pokruszonym owczym serem. Podałem z ryżem.