Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Perliczka jest jednym z dań z drobiu serwowanym w mojej rodzimej kuchni wielkopolskiej. Jest bardzo specyficzna – ma jasne mięso na piersiach i ciemne na nogach. Nogi mają delikatny posmak dziczyzny. Piersi są bardziej suche niż nogi, a w okolicach kupra ma żółtawy tłuszcz, który wytapia się w trakcie pieczenia. Ja ją piekę w brytfannie, obficie podlewając bulionem, wodą i winem, i nigdy nie wyszła mi sucha. Podaje się ją z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu) lub kaszą gryczaną, kapustą kiszoną lub modrą i burakami we wiórkach lub drobno mielonymi.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 108
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 139
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 298
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1188
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 894
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 108
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 139
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 298
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1188
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 894
Składniki
1. Perliczkę płuczę zimną wodą, osuszam. Do wewnątrz wsypuje sól i majeranek. 2. Od zewnątrz perliczkę nacieram solą i pieprzem oraz majerankiem (dużo majeranku!). 3. Perliczkę nakłuwam stemplem do mięsa (lub widelcem) w tych miejscach gdzie ma tłuszcz (kuper).
4. Wkładam do brytfanny i wlewam bulion oraz wodę (w trakcie pieczenia wytopi się tłuszcz). Dodaję do niej grzybki suszone i cebule w kostkę. Piekę ją ok. 1 h – co ok. 20 min. podlewam bulionem (lub wodą) a następnie winem czerwonym. Doprawiam sos na końcu pieczenia, gdyż od wina zrobi się kwaśno-słodki. Można zaciągnąć mąką.
Podaję ją z kaszą gryczaną lub pyzami drożdzowymi.