Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki w cieście. Mogą być przystawką lub samodzielnym daniem
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 373
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 220
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 276
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 328
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 74
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 373
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 220
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 276
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 328
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 74
Składniki
Ciasto francuskie rozmrażamy. Wałkujemy.
Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Kiełbasę kroimy w słupki. Przekładamy na patelnię. Dodajemy sok cytrynowy*, wodę oraz masło. Dusimy pod przykryciem około 10 minut aż woda nam odparuje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Odsączamy z nadmiaru płynu. Pozostawiamy aż pieczarki ostygną.
Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Lekko przesypujemy tartą bułką**. Na tym rozsmarowujemy farsz z pieczarek. Posypujemy startym żółtym serem*** Zawijamy w roladę lub w kopertę. Pieczemy 30 minut (w elektrycznym piekarniku ok. 40 minut) w temperaturze 180 C. Podajemy z keczupem lub sosem grzybowym. *Sok cytrynowy spowoduje, że pieczarki nam tak szybko nie ściemnieją **Tarta bułka wchłonie nam nadmiar płynu ale w cieście nie będzie jej czuć ***Do farszu z pieczarek czasami dodaję ser pleśniowy typu lazur