Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczarki w sosie curry z makaronem

Pieczarki w sosie curry z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 4384

Dodano:

Odsłon: 223

Pomysł na szybki jarski obiad: pieczarki w sosie śmietanowym o smaku curry podane na makaronie. Pyszny pomysł na obiad lub kolację na ciepło:)

Składniki

  • pieczarki 40 dag
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • curry ok. 1 łyżka płaska
  • śmietana 18% 300 ml
  • makaron kokardki 25 dag
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczarki w sosie curry z makaronem

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku a następnie odcedzamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry lub ćwiartki. Cebulę kroimy w małą kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, lekko solimy. Gdy będzie szklista dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy na średnim ogniu aż woda, którą "puszczą" odparuje a grzyby będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na koniec wlewamy śmietanę i zagotowujemy mieszając.
    Na talerzu układamy porcje makaronu, polewamy przygotowanym sosem z pieczarkami i posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń