Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne mielone mocno pieczarkowe podane z surówką i ziemniakami. Prosty pomysł na smaczny i szybki obiad. Przepis inspirowany pomysłem p. Jakuba Kuronia.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5409
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 920
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11860
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1366
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5409
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 920
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11860
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1366
Składniki
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy ok. 1 min. Następnie dodajemy posiekany /lub przeciśnięty przez praskę/czosnek i smażymy kolejną minutę pilnując by się nie przypalił. Następnie dodajemy oczyszczone i starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dusimy na średnim ogniu do czasu aż odparuje sok, który puszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Bułkę tartą zalewamy bulionem - bulion wlewamy porcjami, dodajemy go tyle ile wchłonie bułka tarta. Odstawiamy na 20 min. Do miski wkładamy mięso mielone wieprzowe , dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, bułkę tartą, musztardę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną.
Formujemy pulpety, obtaczamy w mące i smażmy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Obok mielonych na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy na tłuszczyku. W międzyczasie przygotowujemy surówkę: jabłka, marchew i por obieramy. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew o średnich oczkach a por drobno kroimy. Dodajemy natkę, olej oraz cukier do smaku. Wszystko razem mieszamy. Mielone podajemy z surówką i gotowanymi ziemniakami
Tak przygotowane mielone pysznie smakują jako wędlina na kanapkach:)