Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne mielone mocno pieczarkowe podane z surówką i ziemniakami. Prosty pomysł na smaczny i szybki obiad. Przepis inspirowany pomysłem p. Jakuba Kuronia.
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 26
Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...
Odsłon: 54
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 884
Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...
Odsłon: 923
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2566
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 26
Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...
Odsłon: 54
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 884
Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...
Odsłon: 923
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2566
Składniki
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy ok. 1 min. Następnie dodajemy posiekany /lub przeciśnięty przez praskę/czosnek i smażymy kolejną minutę pilnując by się nie przypalił. Następnie dodajemy oczyszczone i starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dusimy na średnim ogniu do czasu aż odparuje sok, który puszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Bułkę tartą zalewamy bulionem - bulion wlewamy porcjami, dodajemy go tyle ile wchłonie bułka tarta. Odstawiamy na 20 min. Do miski wkładamy mięso mielone wieprzowe , dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, bułkę tartą, musztardę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną.
Formujemy pulpety, obtaczamy w mące i smażmy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Obok mielonych na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy na tłuszczyku. W międzyczasie przygotowujemy surówkę: jabłka, marchew i por obieramy. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew o średnich oczkach a por drobno kroimy. Dodajemy natkę, olej oraz cukier do smaku. Wszystko razem mieszamy. Mielone podajemy z surówką i gotowanymi ziemniakami
Tak przygotowane mielone pysznie smakują jako wędlina na kanapkach:)