Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczarkowe mielone z surówką

Pieczarkowe mielone z surówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 5237

Dodano:

Odsłon: 2615

Pikantne mielone mocno pieczarkowe podane z surówką i ziemniakami. Prosty pomysł na smaczny i szybki obiad. Przepis inspirowany pomysłem p. Jakuba Kuronia.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 60 dag
  • pieczarki 40 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • musztarda ostra 1 łyżka kopiasta
  • bułka tarta 3 łyżki
  • bulion warzywny 0,75 szklanki
  • masło do smażenia pieczarek 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • cebula do sosu 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz o smaku
  • mąka do panierowania
  • surówka:
  • marchew 2 szt
  • Jabłko 2 szt
  • por /biała część/ 1 szt
  • natka pietruszki posiekana 3 łyżki
  • cukier do smaku
  • olej
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczarkowe mielone z surówką

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy ok. 1 min. Następnie dodajemy posiekany /lub przeciśnięty przez praskę/czosnek i smażymy kolejną minutę pilnując by się nie przypalił. Następnie dodajemy oczyszczone i starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dusimy na średnim ogniu do czasu aż odparuje sok, który puszczą. Odstawiamy do wystudzenia.
    Bułkę tartą zalewamy bulionem - bulion wlewamy porcjami, dodajemy go tyle ile wchłonie bułka tarta. Odstawiamy na 20 min.
    Do miski wkładamy mięso mielone wieprzowe , dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, bułkę tartą, musztardę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną.

  2. Formujemy pulpety, obtaczamy w mące i smażmy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Obok mielonych na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy na tłuszczyku.
    W międzyczasie przygotowujemy surówkę: jabłka, marchew i por obieramy. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew o średnich oczkach a por drobno kroimy. Dodajemy natkę, olej oraz cukier do smaku. Wszystko razem mieszamy.
    Mielone podajemy z surówką i gotowanymi ziemniakami

  3. Tak przygotowane mielone pysznie smakują jako wędlina na kanapkach:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń