Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń leśniczego to sycące mięso wołowe, leśny smak grzybów i warzywa korzenne. Takie połączenie z pewnością przypadnie ci do gustu.
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1082
Polecam.
Odsłon: 1073
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1082
Polecam.
Odsłon: 1073
Składniki
Umyj mięso pod bieżącą wodą. Osusz z pomocą ręczników papierowych. Wołowinę oprósz obficie solą i pieprzem. Obsmaż na patelni z każdej strony tak, aby zrobiło się rumiane. Przełóż na talerz.
Suszone grzyby zalej wodą. Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i też pokrój. Cebulę posiekaj w piórka. Boczek wędzony pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z boczkiem podsmaż na tej samej patelni co mięso. Pod koniec dodaj odsączone grzyby, podsmaż chwilę, a następnie wlej kilka łyżek wody, która została. Całą zawartość patelni przełóż na dno naczynia żaroodpornego.
Teraz przełóż wołowinę. Posyp całość suszonym rozmarynem. Zalej bulionem i wodą. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz około 1,5 godziny i podlewaj co jakiś czas sosem. Po wyciągnięciu pieczeni z piekarnika odczekaj 10 minut, zanim ją pokroisz.