Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 3701

Pyszne mięso z piekarnika :)

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • garść podprażonej cebuli lub 1 pokrojona w kostkę i podsmażona
  • bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, mielony kminek, sól, przyprawa do mięs
  • keczup do posmarowania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułkę zalewamy mlekiem, jak zmięknie dobrze odciskamy. Dodajemy do mięsa razem z jajkami, cebulą i zmiażdżonym czosnkiem.
    Dodajemy przyprawy ja daję około 1,5 -2 łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu i przyprawy do mięs oraz 0,5 łyżeczki kminku. Ale ilość przypraw dopasowujemy pod swoje walory smakowe.
    Masę mięsną dokładnie wyrabiamy, jeśli jest rzadka można dodać trochę bułki tartej.
    Masę dzielimy na pół, z każdej formujemy podłużny placek i smarujemy keczupem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st. C ustawienie góra dół aż do zarumienienia.
    Kroimy na plastry i podajemy na ciepło z ziemniakami. Na zimno świetnie smakuje na kanapce.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń