Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń rzymska to polska nazwa bardzo popularnego dania z mięsa mielonego. Wersja z jajkami wewnątrz jest doskonałym pomysłem na święta Wielkanocne, choć nie jest ona zbyt znana w innych rejonach świata. Klasyczna pieczeń rzymska Pierwsze zapiski i przepisy na pieczeń rzymską pochodzą z V wieku, z okolic Rzymu. Stąd właśnie wzięła się nazwa tej potrawy. Przechodziła ona z resztą długą ewolucję, by na naszych stołach zagościć jako proste i klasyczne danie. Choć na pierwszy rzut oka można byłoby ją pomylić z pasztetem, a nawet chlebem, to pieczeń rzymską przyrównać można bardziej do klopsów. Przygotowuje się ją z mięsa mielonego i najróżniejszych dodatków, np. czosnku, jajek czy farszu warzywnego. Po połączeniu składników masę formuje się na kształt bochenka i wsadza do piekarnika. Pieczeń rzymska - przepis Jeśli chcesz przygotować efektowną przekąskę na wielkanocny stół, możesz mieć pewność, że poniższy przepis zagwarantuje ci zachwyty gości. Sprawdzi się zarówno w czasie świątecznego śniadania, jak i podczas innych, rodzinnych spotkań. Największym wyzwaniem przy robieniu pieczeni rzymskiej jest to, aby nie wyschła i utrzymała wilgotność na dłużej. Z tego powodu warto dodać do składników mokre elementy (np. jajko lub warzywa) albo po zaserwowaniu pieczeni, polać ją aromatycznym sosem. Na Wielkanoc sprawdzi się sos chrzanowy lub pieczeniowy. Wypróbuj przepis na pieczeń rzymską, aby zachwycić bliskich wspaniałym smakiem.
Keksówka o długości ok. 30 cm
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 61
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 61
Składniki
Ugotuj 5 jajek na twardo, pozostałe zostaw do przygotowania farszu mięsnego.
Posiekaj cebulą i zeszklij ją na patelni z odrobiną tłuszczu.
W misce wymieszaj mięso mielone, bułkę tartą, mąkę, 2 jajka i wcześniej podsmażoną cebulę. Dopraw całość solą, pieprzem oraz natką pietruszki (świeżą albo suszoną). Jeśli masz bulion, dodaj do masy i wyrabiaj mięso.
Przygotuj formę do pieczenia. Posmaruj ją delikatnie masłem. Na dnie ułóż pierwszą część masy, około połowy. Na niej ułóż jajka, jedno za drugim. Dodaj resztę farszu i uformuj delikatną górkę. Wypełnij szczeliny w taki sposób, aby nie było widać jajek.
Opcjonalnie możesz urozmaicić przepis i owinąć pieczeń rzymską plastrami boczku. Aby zrobić to skutecznie, wyłóż plastrami formę, nałóż masę, jajka i ponownie masę, a następnie zawiń boczek na górze.
Piecz przez godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu, z włączoną grzałką górną i dolną, pod przykryciem około 45 minut. W drugiej części pieczenia pozbądź się pokrywki lub folii aluminiowej. Piecz jeszcze przez około 15-20 minut.