Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 488

Dodano:

Odsłon: 11763

Pyszne nie tylko na obiad ,ale również na zimno zamiast sklepowej chemii.Przepis bahus

Składniki

  • mięso wieprzowo-wołowe, 1 kg
  • kajzerka czerstwa, 3 szt
  • cebula średnia, 3 szt
  • jajka, 4 szt
  • jajka ugotowne na twardo, 5 szt.
  • smalec, 3 łyżki
  • majeranek, 1 łyżka
  • sól i pieprz
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pieczeń rzymska

Przygotowanie

  1. Cebulkę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu,ostudzić .

  2. Bułki namoczyć w wodzie ( ja no ogół mieszam z mlekiem )lekko odcisnąć .

  3. Do mięsa dodać surowe jajka,odciśniętą bułkę i cebulkę odsączona z tłuszczu, dodaje majeranek oraz przyprawiam do smaku sola i pieprzem .

  4. Formę do keksu smaruję smalcem i obsypuje mąką nakładam połowę masy na niej układam ugotowane jajka i przykrywam reszta masy wierzch skrapiam tłuszczem z cebulki .

  5. Wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu najlepiej pozostawić do przestygnięcia .Podawać z sosami .Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń