Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń rzymska jest pyszna na gorąco- jako danie obiadowe lub po schłodzeniu w formie przystawki na spotkaniach.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 323
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 323
Składniki
Do odpowiedniej wielkości przygotowanego naczynia (miski) dodajemy razem mieso mielone, surowe jajko, łyżkę musztardy, wycisniętą namoczoną w mleku bułkę kaizerkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, majeranek, sól, paprykę słodką czerwoną i pieprz. Wszystko razem dobrze mieszamy i odstawiamy na bok aby farsz przeszedł wszystkimi przyprawami.
W czasie gdy mięso przegryza się, gotujemy jajka na pół-twardo, obieramy ze skorupek. Przygotowujemy foremkę, keksówkę 12x8x31cm(szer.x wys.x dł.) smarujemy od środka tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
1/3 dna formy wyklejamy farszem, układamy obrane jajka ugotowane na twardo i dokładnie oblepiamy resztą farszu, aby powstała lekka górka. Następnie smarujemy musztardą i robimy wzorek na powierzchni. Foremkę z pieczenią rzymską wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50 do 60 min. w temp. 180°C, bez przykrycia, góra/dół. Po upieczeniu, podajemy na gorąco wraz z dodatkami pokrojoną pieczeń rzymską w odpowiadające szerokości plastry lub jako przystwkę na zimno na spotkaniach towarzyskich.
Uwagi: podczas pieczenia może się wytworzyć większa ilość tłuszczu (w zależności od zawartości tłuszczu w mięsie), po upieczeniu, odlewamy do osobnego pojemnika.