Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń rzymska z papryką, czyli...

Pieczeń rzymska z papryką, czyli...

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 49502

Dodano:

Odsłon: 4129

klops. Prawie tradycyjna, ponieważ nadziewana, ale zamiast nadzienia z gotowanych jaj postanowiłam wykorzystać czerwoną paprykę.

Składniki

  • mięso mielone (łopatka wieprzowa) 1 kg
  • cebula 1 szt
  • czerstwa bułka (kajzerka) 1 szt
  • woda lub mleko do namoczenia bułki
  • jajka 2 szt
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • sól, pieprz czarny mielony
  • bułka tarta 1/4 szklanki
  • smalec do wysmarowania formy 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczeń rzymska z papryką, czyli...

Przygotowanie

  1. Paprykę pokroić w paski, podsmażyć na oliwie z oliwek. Wystudzić.
    Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Może być tez mleko z wodą, czasami tak robię, jak mam mało mleka pod ręką. Mięso wymieszać z cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. Do masy dodać jajka, odciśniętą bułkę, sól, pieprz. Wszystkie składniki wyrobić tak, aby masa była jednolita.
    Na drewnianej desce, wysypanej bułka tartą, uformować z masy mięsnej prostokąt o grubości 2 cm. Na masie ułożyć paski smażonej papryki. Mięso zwinąć w rulon tak, aby boki zachodziły na siebie, przełożyć do wąskiej blaszki wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku o temperaturze 180 st przez 40- 50 minut.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń