Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna wersja pieczeni z fetą i oliwkami, nazwałam 3 w 1, bo podaję jeszcze przepis na sos pieczarkowy i sałatę ze śmietaną. Smacznego.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3495
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2957
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 171
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 132
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3495
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2957
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 171
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 132
Składniki
Na maśle z oliwą podsmażamy cebulę i pokrojone drobno pieczarki, dodajemy sól, pieprz i czosnek, pod koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. odstawiamy do przestudzenia. Mieszamy mięso, jajka, fetę, oliwki, 2 łyżki bułki ( można dodać bułkę namoczoną w wodzie ), przyprawy, na koniec dodając przestudzone pieczarki 2/3 porcji. Zostawiamy trochę do sosu, jeśli chcemy. Mieszamy, najlepiej wyrobić masę ręką. Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej keksówki lub naczynia żaroodpornego. posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( góra/ dół ) na ok. godzinę, w połowie czasu zmniejszamy na 180 stopni.
Sos pieczarkowy: Do podsmażonych z cebulką pieczarek dodajemy łyżkę mąki, robimy tzw. zasmażkę, dolewamy wodę, zagotowujemy, zabielamy śmietaną, ewentualnie doprawiamy.
Pieczeń podajemy z ziemniakami puree, ryżem lub pieczywem, ja do tego lubię sałatę ze śmietaną. Sałata w śmietanie: Sałata, umyta, porwana na kawałki i odwirowana ( jeżeli macie wirówkę do sałaty, polecam to bardzo praktyczna i niedroga rzecz, ma zastosowanie do wielu warzyw liściastych i nie tylko ). Śmietana 12% ok. 200g + łyżka cukru pudru + sok z cytryny ok. 2 łyżki, mieszamy, próbujemy, ewentualnie dosładzamy. Mieszamy z sałatą. Podajemy pieczeń z puree, sosem pieczarkowym i sałatą. Smacznego.