Dania główne Przepis na:
Pieczeń Śródziemnomorska 3 w 1

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 906
Dodano: 25.10.2015
Odsłon: 5516
Składniki
- 500 g mięsa mielonego np. z szynki
- 1 cebula
- 300-400 g pieczarek
- pietruszka natka
- 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, tymianek, czosnek, papryka słodka
- 2 jajka
- 150 g sera feta
- 100 g oliwek
- 3-4 łyżki bułki tartej
- opcjonalnie: sałata, śmietana 12%, cytryna, łyżka cukru pudru
- dodatkowo: ziemniaki, ryż lub pieczywo
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Na maśle z oliwą podsmażamy cebulę i pokrojone drobno pieczarki, dodajemy sól, pieprz i czosnek, pod koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. odstawiamy do przestudzenia.
Mieszamy mięso, jajka, fetę, oliwki, 2 łyżki bułki ( można dodać bułkę namoczoną w wodzie ), przyprawy, na koniec dodając przestudzone pieczarki 2/3 porcji. Zostawiamy trochę do sosu, jeśli chcemy.
Mieszamy, najlepiej wyrobić masę ręką. Wykładamy
do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej keksówki lub naczynia żaroodpornego. posypujemy bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( góra/ dół ) na ok. godzinę, w połowie czasu zmniejszamy na 180 stopni.
-
Sos pieczarkowy:
Do podsmażonych z cebulką pieczarek dodajemy łyżkę mąki, robimy tzw. zasmażkę, dolewamy wodę, zagotowujemy, zabielamy śmietaną, ewentualnie doprawiamy.
-
Pieczeń podajemy z ziemniakami puree, ryżem lub pieczywem, ja do tego lubię sałatę ze śmietaną.
Sałata w śmietanie:
Sałata, umyta, porwana na kawałki i odwirowana ( jeżeli macie wirówkę do sałaty, polecam to bardzo praktyczna i niedroga rzecz, ma zastosowanie do wielu warzyw liściastych i nie tylko ).
Śmietana 12% ok. 200g + łyżka cukru pudru + sok z cytryny ok. 2 łyżki, mieszamy, próbujemy, ewentualnie dosładzamy.
Mieszamy z sałatą.
Podajemy pieczeń z puree, sosem pieczarkowym i sałatą.
Smacznego.
Komentarze do przepisu (0)