Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna wersja pieczeni z fetą i oliwkami, nazwałam 3 w 1, bo podaję jeszcze przepis na sos pieczarkowy i sałatę ze śmietaną. Smacznego.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94159
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2811
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3586
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1663
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2354
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94159
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2811
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3586
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1663
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2354
Składniki
Na maśle z oliwą podsmażamy cebulę i pokrojone drobno pieczarki, dodajemy sól, pieprz i czosnek, pod koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. odstawiamy do przestudzenia. Mieszamy mięso, jajka, fetę, oliwki, 2 łyżki bułki ( można dodać bułkę namoczoną w wodzie ), przyprawy, na koniec dodając przestudzone pieczarki 2/3 porcji. Zostawiamy trochę do sosu, jeśli chcemy. Mieszamy, najlepiej wyrobić masę ręką. Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej keksówki lub naczynia żaroodpornego. posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( góra/ dół ) na ok. godzinę, w połowie czasu zmniejszamy na 180 stopni.
Sos pieczarkowy: Do podsmażonych z cebulką pieczarek dodajemy łyżkę mąki, robimy tzw. zasmażkę, dolewamy wodę, zagotowujemy, zabielamy śmietaną, ewentualnie doprawiamy.
Pieczeń podajemy z ziemniakami puree, ryżem lub pieczywem, ja do tego lubię sałatę ze śmietaną. Sałata w śmietanie: Sałata, umyta, porwana na kawałki i odwirowana ( jeżeli macie wirówkę do sałaty, polecam to bardzo praktyczna i niedroga rzecz, ma zastosowanie do wielu warzyw liściastych i nie tylko ). Śmietana 12% ok. 200g + łyżka cukru pudru + sok z cytryny ok. 2 łyżki, mieszamy, próbujemy, ewentualnie dosładzamy. Mieszamy z sałatą. Podajemy pieczeń z puree, sosem pieczarkowym i sałatą. Smacznego.