Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna wersja pieczeni z fetą i oliwkami, nazwałam 3 w 1, bo podaję jeszcze przepis na sos pieczarkowy i sałatę ze śmietaną. Smacznego.
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 95
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 133
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38438
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 78
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 95
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 133
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38438
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Na maśle z oliwą podsmażamy cebulę i pokrojone drobno pieczarki, dodajemy sól, pieprz i czosnek, pod koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. odstawiamy do przestudzenia. Mieszamy mięso, jajka, fetę, oliwki, 2 łyżki bułki ( można dodać bułkę namoczoną w wodzie ), przyprawy, na koniec dodając przestudzone pieczarki 2/3 porcji. Zostawiamy trochę do sosu, jeśli chcemy. Mieszamy, najlepiej wyrobić masę ręką. Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej keksówki lub naczynia żaroodpornego. posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( góra/ dół ) na ok. godzinę, w połowie czasu zmniejszamy na 180 stopni.
Sos pieczarkowy: Do podsmażonych z cebulką pieczarek dodajemy łyżkę mąki, robimy tzw. zasmażkę, dolewamy wodę, zagotowujemy, zabielamy śmietaną, ewentualnie doprawiamy.
Pieczeń podajemy z ziemniakami puree, ryżem lub pieczywem, ja do tego lubię sałatę ze śmietaną. Sałata w śmietanie: Sałata, umyta, porwana na kawałki i odwirowana ( jeżeli macie wirówkę do sałaty, polecam to bardzo praktyczna i niedroga rzecz, ma zastosowanie do wielu warzyw liściastych i nie tylko ). Śmietana 12% ok. 200g + łyżka cukru pudru + sok z cytryny ok. 2 łyżki, mieszamy, próbujemy, ewentualnie dosładzamy. Mieszamy z sałatą. Podajemy pieczeń z puree, sosem pieczarkowym i sałatą. Smacznego.