Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wołowina to szlachetne mięso, niezbyt łatwe w obróbce. Łatwo ją przesuszyć albo sprawić, że będzie twarde i „gumowe”. Pieczeń sztygarska to dowód na to, że pieczona wołowina może być soczysta i delikatna. Co więcej, jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wybierz tylko ładny kawałek steku, np. z antrykotu albo rostbefu.
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 71
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 445
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15422
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 71
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 445
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15422
Składniki
Opłucz mięso pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Umieścić w misce.
Obierz czosnek i pokrój na cienkie plasterki. Czubkiem noża wykonaj w mięsie niewielkie nacięcia. Umieść w nich plasterki czosnku.
Połącz wszystkie przyprawy i olej. Powstałą pastą dokładnie natrzyj mięso. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej – na całą noc.
Owiń mięso podwójną warstwą folii aluminiowej. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Wstaw naczynie żaroodporne z mięsem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 2 godziny. Odstaw pieczeń do przestudzenia, nie wyjmując go od razu z folii. Odczekaj około 15 minut.
Pokrój pieczeń przed podaniem. Możesz serwować ją gorącą albo na zimno, jako dodatek do chleba.