Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wołowina to szlachetne mięso, niezbyt łatwe w obróbce. Łatwo ją przesuszyć albo sprawić, że będzie twarde i „gumowe”. Pieczeń sztygarska to dowód na to, że pieczona wołowina może być soczysta i delikatna. Co więcej, jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wybierz tylko ładny kawałek steku, np. z antrykotu albo rostbefu.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1150
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1740
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5860
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1150
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1740
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5860
Składniki
Opłucz mięso pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Umieścić w misce.
Obierz czosnek i pokrój na cienkie plasterki. Czubkiem noża wykonaj w mięsie niewielkie nacięcia. Umieść w nich plasterki czosnku.
Połącz wszystkie przyprawy i olej. Powstałą pastą dokładnie natrzyj mięso. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej – na całą noc.
Owiń mięso podwójną warstwą folii aluminiowej. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Wstaw naczynie żaroodporne z mięsem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 2 godziny. Odstaw pieczeń do przestudzenia, nie wyjmując go od razu z folii. Odczekaj około 15 minut.
Pokrój pieczeń przed podaniem. Możesz serwować ją gorącą albo na zimno, jako dodatek do chleba.