Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń wieprzowa z brokułem

Pieczeń wieprzowa z brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 582

Dodano:

Odsłon: 927

Do Wielkanocy zostało nam tylko dni i w związku z tym podzielę się z Wami przepisem na pieczeń, która może stanowić wspaniałe, odświętne danie obiadowe. Sprawdzi się również jako element tzw. zimnej płyty na wielkanocnym stole. Pierwszy raz taką pieczeń przygotowała u nas moja mama na jedną z naszych rodzinnych imprez. Wyszło genialnie!

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • czerstwa bułka
  • 1/2 szkl. mleka
  • czerwona papryka
  • brokuł
  • 2 jajka
  • sól, pieprz,mielona słodka papryka,czubryca.,zioła prowansalskie
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czerstwą bułkę moczymy w mleku,odciskamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 15 minut. Paprykę kroimy w drobną kostkę.

  2. Mięso dokładnie mieszamy z jajkami, papryką, kaszą manną i bułką. Doprawiamy do smaku przyprawami. Keksówkę (25x12cm)wykładamy pergaminem, następnie przekładamy do niej połowę mięsnej masy. Układamy brokuł i resztę masy. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok.45-50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń