Doskonała na zimno jak i ciepło z sosem, na przykład pomidorowym lub pieczarkowym. Tania i prosta w wykonaniu, takie rozwiązania lubię najbardziej :)
pieczeń wieprzowa z pomidorową glazurą
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej lub karczku
- 1 duża cebula
- 2 jaja
- 2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte
- 3 ząbki czosnku
- 1 strąk czerwonej papryki (miałam pół zielonej i pół czerwonej)
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3/4 - 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 3/4 łyżeczki soli
- glazura: 2 - 3 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego
- 3/4 - 1 łyżka oleju
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 - 3 szczypty ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej lub karczku
- 1 duża cebula
- 2 jaja
- 2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte
- 3 ząbki czosnku
- 1 strąk czerwonej papryki (miałam pół zielonej i pół czerwonej)
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3/4 - 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 3/4 łyżeczki soli
- glazura: 2 - 3 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego
- 3/4 - 1 łyżka oleju
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 - 3 szczypty ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli

Etapy przygotowania
Mięso zmielić na średnich oczkach razem z kajzerkami. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, jaja, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko bardzo dobrze wymieszać. Paprykę pokroić w kosteczkę. Dodać do masy mięsnej, wymieszać. Foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć mięso, wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, włożyć foremkę i piec około 70 - 75 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Składniki glazury wymieszać dokładnie. Na około 20 minut przed końcem pieczenia posmarować pieczeń z wierzchu, następnie piec dalej do upływu wyżej wymienionego czasu. Gotowe!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 17
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 53
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 1420
Ostatnio komentowane przepisy
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 17
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 53
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 1420



Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej lub karczku
- 1 duża cebula
- 2 jaja
- 2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte
- 3 ząbki czosnku
- 1 strąk czerwonej papryki (miałam pół zielonej i pół czerwonej)
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3/4 - 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 3/4 łyżeczki soli
- glazura: 2 - 3 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego
- 3/4 - 1 łyżka oleju
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 - 3 szczypty ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
Mięso zmielić na średnich oczkach razem z kajzerkami. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, jaja, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko bardzo dobrze wymieszać. Paprykę pokroić w kosteczkę. Dodać do masy mięsnej, wymieszać. Foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć mięso, wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, włożyć foremkę i piec około 70 - 75 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Składniki glazury wymieszać dokładnie. Na około 20 minut przed końcem pieczenia posmarować pieczeń z wierzchu, następnie piec dalej do upływu wyżej wymienionego czasu. Gotowe!