Do góry

Dania główne Przepis na:

pieczeń wieprzowa z pomidorową glazurą

pieczeń wieprzowa z pomidorową glazurą

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8548

Dodano:

Odsłon: 45642

Doskonała na zimno jak i ciepło z sosem, na przykład pomidorowym lub pieczarkowym. Tania i prosta w wykonaniu, takie rozwiązania lubię najbardziej :)

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub karczku
  • 1 duża cebula
  • 2 jaja
  • 2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 strąk czerwonej papryki (miałam pół zielonej i pół czerwonej)
  • 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3/4 - 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • glazura: 2 - 3 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego
  • 3/4 - 1 łyżka oleju
  • 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 - 3 szczypty ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić na średnich oczkach razem z kajzerkami. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, jaja, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
    Wszystko bardzo dobrze wymieszać.
    Paprykę pokroić w kosteczkę.
    Dodać do masy mięsnej, wymieszać.

    Foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć mięso, wyrównać powierzchnię.
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni, włożyć foremkę i piec około 70 - 75 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Składniki glazury wymieszać dokładnie.
    Na około 20 minut przed końcem pieczenia posmarować pieczeń z wierzchu, następnie piec dalej do upływu wyżej wymienionego czasu.
    Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń