Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś innego z mielonego. I wiosennie - ze szczypiorkiem. :)
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 569
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 238
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 37
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 63
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 569
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 238
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 37
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 63
Składniki
Kajzerkę namoczyć w ciepłym mleku, cebulę i szczypiorek drobno posiekać.
Do mięsa (najlepsze mielone z kawałka, ale może być i paczkowane) dodać namoczoną kajzerkę, cebulę i szczypiorek oraz jajko i przyprawy. Dobrze wyrobić, a następnie dosypywać bułki tartej aż masa będzie mieć zwartą, elastyczną konsystencję. Zostawić na ok. 15 minut, żeby bułka tarta w masie napęczniała. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać jeszcze bułki.
Z masy uformować kulę, obsypując ją mąką pszenną. Następnie posypać ją papryką w proszku i kminkiem. Piec w rękawie do pieczenia ok. 1 i 1/2 godziny w 150 stopniach, termoobieg.
Najpyszniejsze na ciepło, ale dobrze smakuje także jako dodatek do pieczywa. Smacznego. :)