Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń z mięsa mielonego zawijana w boczek to bardzo ciekawa alternatywa dla standardowych klopsików. Mięso nie jest suche, rozpływa się w ustach i ma bardzo ciekawy, aromatyczny smak. Wiele zawdzięcza użyciu sosu Worcestershire, a także tartego sera. Suszone pomidory przełamują lekko aromat mięsa, dodając mu nutki kwaskowatości.
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 298
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 1396
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 298
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 1396
Składniki
W misce wymieszaj ze sobą: mięso mielone, ugotowane jajka, pomidory, cebulę i pozostałe składniki z wyłączeniem boczku. Gotowa masa powinna być pulchna i elastyczna. Podziel mięso na dwie części. Z każdej uformuj roladkę o długości ok. 15 cm.
Na papierze do pieczenia połóż obok siebie 6 plasterków boczku. Połóż na nich jedną część uformowanego mięsa mielonego. Ostrożnie i dokładnie owiń boczkiem mięso. Przenieś pieczeń do naczynia żaroodpornego lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Końcówki bekonu powinny znajdować się na spodzie, pod mięsem. Powtórz czynność dla drugiej porcji mięsa i pozostałego boczku.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Danie piecz bez przykrycia przez ok. 45-50 minut, do ładnego zrumienienia boczku.
Pieczeń z mięsa mielonego zawijaną w boczek podawaj od razu po przyrządzeniu, na ciepło. Najlepiej sprawdzi się tu dodatek lekkiej surówki.