Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka jest delikatnie pikantna, tłusta i aromatyczna. Bo pieczona fasola to danie idealne na jesień i zimę, przy tym zdecydowanie nie jest ono dietetyczne. Pyszna bałkańska pieczona fasola wprost z Bistro Sanguszko.
Składniki
Fasolę ugotować do miękkości, pamiętając o tym, by sól dodać na samym końcu gotowania. Odcedzić.
Cebule obrać i pokroić w półkrążki, podsmażyć je w oleju na patelni na małym ogniu, do momentu, aż zaczną lekko się rumienić.
Podsmażoną cebulę wraz z tłuszczem od smażenia wymieszać w garnku z ugotowaną i odcedzoną fasolą, dodać przyprawy – około 1-2 łyżki czerwonej i 2 łyżki zielonej czubrycy (lub stosowną ilość innych ziół i przypraw). Do odpowiadającej nam ilości użytych przypraw dochodzi się metodą prób, błędów i wielokrotnych powtórzeń
Raz jeszcze wszystko wymieszać, gdyby mieszanka robiła wrażenie suchej – trzeba dodać kilka łyżek oleju.
Rozłożyć do 3-4 jednoporcjowych miseczek lub umieścić w jednej większej formie do zapiekania, potrawa najładniej wygląda w terakotowych lub glinianych naczyniach.
Jeszcze odrobinę skropić olejem, po czym piec w 175 stopniach do lekkiego zrumienienia, czyli około pół godziny. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, ale ostrożnie – pieczona fasola jest naprawdę bardzo gorąca, można się oparzyć!
To pyszne i aromatyczne danie można zjeść na sycącą kolację, a z dodatkiem sałatek, surówek i kiszonek będzie wystarczającym posiłkiem nawet w porze obiadu. Spróbujcie koniecznie, kto jadał pieczoną fasolę u Sanguszki, ten wie, że warto