Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś w munu rewelacyjna golonka po bawarsku. Palce lizać! Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso! Ulubione danie wszystkich facetów .Golonka po bawarsku, bo marynowana w piwie i pieczona w owej piwnej marynacie. A podana z musztardą i chrzanem to prawdziwy rarytas. W dobrze upieczonej golonce mięso ma właśnie odchodzić od kości .Jak to zrobić? Chcecie żeby Wasza golonka wyglądała, tak jak na zdjęciu, i smakowała jak w Monachium..
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 218
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 414
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 217
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 9
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 218
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 414
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 217
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 9
Składniki
MARYNATA 500ml piwa (najlepiej ciemnego) 4 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka majeranku 1 łyżka kminku 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy ( najlepiej Dijon lub z ziarnami gorczycy) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku i 1 ostrej 2 cebule pokrojone w półplasterki
Sposób przyrządzenia Umyte golonki wkładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy (bez warzyw), zalewamy wodą i gotujemy około godzinę. Po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze kolejną godzinę. Ugotowaną golonkę wyciągamy z wywaru i studzimy. Wywar możemy użyć do dowolnej zupy lub jako bazę do sosu. Z podanych składników (oprócz cebuli) przygotowujemy bejcę lub jak kto woli marynatę.Ja osobiście ziarna i czosnek wraz z solą delikatnie rozgniatam w moździerzu i łaczę z pozostałymi składnikami marynaty. Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę, golonki zalewamy marynatą, mięso dobrze nią nacieramy i odstawiamy na minimum 1,5 godziny, co jakiś czas obracając ślicznotki n w marynacie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Golonki wyjmujemy z marynaty, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, okładamy półplasterkami cebuli, polewamy marynatą i pieczemy około godziny.Najlepiej smakuje bez żadnych kombinacji po prostu z chrzanem, musztardą oraz pajdą chleba !!
Porada Można zrobić również odwrotnie niż w przepisie, najpierw zamarynować a dopiero później zalać wodą z warzywami i gotować w takim wywarze...smakuje równie wybornie.