Do góry

Dania główne Przepis na:

pieczona jagnięcina

pieczona jagnięcina

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 557

Dodano:

Odsłon: 133

Udziec upieczony z czosnkiem i rozmarynem jest idealną propozycją na rodzinny obiad.

Składniki

  • udziec jagnięcy bez kości
  • czosnek - 1 główka
  • pikantna pasta paprykowa salcasi (lub harissa) - 2 łyżki
  • rozmaryn - kilka gałązek
  • oliwa - 5-6 łyżek
  • sól
  • pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
pieczona jagnięcina

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszać oliwę z pastą paprykową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą. Należy uważać z ilością dodawanej soli, ponieważ pasta paprykowa zawiera sól. Przygotowaną mieszanką natrzeć mięso, zawinąć w folię spożywczą, włożyć na dobę do lodówki.

  2. Na dwie godziny przed pieczeniem mięso wyciągnąć z lodówki, obłożyć gałązkami rozmarynu, związać sznurkiem.

  3. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Jagnięcinę ułożyć do brytfanki, podlać szklanką wody, przykryć folią aluminiową, piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec 2,5-3 godziny, podlewając co jakiś czas mięso tworzącym się sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń