Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-02-2018
Kaczka pieczona, czyli jak upiec soczystą kaczkę z jabłkami i pomarańczami z mięsem odchodzącym od kości. Najlepszy, wypróbowany przepis na kaczkę z wypieczoną i chrupiącą skórką. Prościej się już chyba nie da - w żaroodpornym garnku z przykryciem, przyprawiona pachnącymi przyprawami w asyście aromatycznych owoców. Kaczka pieczona w całości.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 743
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22779
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15169
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4874
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45555
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 743
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22779
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15169
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4874
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45555
Składniki
Najlepiej dnia wcześniejszego: przygotowujemy mieszankę przypraw z majeranku, tymianku, pieprzu ziołowego i czarnego oraz soli . Oczyszczoną kaczkę smarujemy miodem i dokładnie nacieramy mieszanką przyprawową (w środku i na zewnątrz) - wkładamy do naczynia, w którym będziemy ją piec. Jabłka kroimy w ósemki a pomarańcze w cienkie plasterki - część owoców wkładamy do środka kaczki, pozostałą częścią obkładamy kaczkę. Kaczkę możemy odstawić do zamarynowania - nawet na całą noc (oczywiście w lodówce - przed pieczeniem ocieplamy kaczkę do temperatury pokojowej).
Wkładamy garnek do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy około 30 minut bez przykrycia, następnie garnek przykrywamy i pieczemy przez następne 2 godziny w 180 stopniach. Aby skórka była bardziej chrupiąca, możemy jeszcze około 15 minut podpiec kaczkę już bez przykrycia. Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy z garnka, dzielimy na części, możemy polać tłuszczem wytopionym spod kaczki. Smacznego :)