Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 4075
Dodano: 24.02.2018
Odsłon: 14989
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Najlepiej dnia wcześniejszego:
przygotowujemy mieszankę przypraw z majeranku, tymianku, pieprzu ziołowego i czarnego oraz soli .
Oczyszczoną kaczkę smarujemy miodem i dokładnie nacieramy mieszanką przyprawową (w środku i na zewnątrz) - wkładamy do naczynia, w którym będziemy ją piec.
Jabłka kroimy w ósemki a pomarańcze w cienkie plasterki - część owoców wkładamy do środka kaczki, pozostałą częścią obkładamy kaczkę.
Kaczkę możemy odstawić do zamarynowania - nawet na całą noc (oczywiście w lodówce - przed pieczeniem ocieplamy kaczkę do temperatury pokojowej).
Wkładamy garnek do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy około 30 minut bez przykrycia, następnie garnek przykrywamy i pieczemy przez następne 2 godziny w 180 stopniach. Aby skórka była bardziej chrupiąca, możemy jeszcze około 15 minut podpiec kaczkę już bez przykrycia.
Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy z garnka, dzielimy na części, możemy polać tłuszczem wytopionym spod kaczki.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

KORAL 28 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Gratuluję wyróżnienia :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 24 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Dobra kaczuszka.....:) Odpowiedzi: 4 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 24 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
U nas już po obiedzie, więc na spokojnie do tego podejdę ;)Pyszne danie, a teraz lecę zobaczyć, jak się mają moje kaczuchy xD Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz