Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-02-2018
Kaczka pieczona, czyli jak upiec soczystą kaczkę z jabłkami i pomarańczami z mięsem odchodzącym od kości. Najlepszy, wypróbowany przepis na kaczkę z wypieczoną i chrupiącą skórką. Prościej się już chyba nie da - w żaroodpornym garnku z przykryciem, przyprawiona pachnącymi przyprawami w asyście aromatycznych owoców. Kaczka pieczona w całości.
Najlepiej dnia wcześniejszego:
przygotowujemy mieszankę przypraw z majeranku, tymianku, pieprzu ziołowego i czarnego oraz soli .
Oczyszczoną kaczkę smarujemy miodem i dokładnie nacieramy mieszanką przyprawową (w środku i na zewnątrz) - wkładamy do naczynia, w którym będziemy ją piec.
Jabłka kroimy w ósemki a pomarańcze w cienkie plasterki - część owoców wkładamy do środka kaczki, pozostałą częścią obkładamy kaczkę.
Kaczkę możemy odstawić do zamarynowania - nawet na całą noc (oczywiście w lodówce - przed pieczeniem ocieplamy kaczkę do temperatury pokojowej).
Wkładamy garnek do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy około 30 minut bez przykrycia, następnie garnek przykrywamy i pieczemy przez następne 2 godziny w 180 stopniach. Aby skórka była bardziej chrupiąca, możemy jeszcze około 15 minut podpiec kaczkę już bez przykrycia.
Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy z garnka, dzielimy na części, możemy polać tłuszczem wytopionym spod kaczki.
Smacznego :)
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 711
Domowy dżem wiśniowy dzięki dodatkowi świeżego imbiru nabiera dodatkowej świe...
Odsłon: 70
Pyszna propozycja taniego dania obiadowego z resztek mięsa pozostałych z nied...
Odsłon: 371
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 5266
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 711
Domowy dżem wiśniowy dzięki dodatkowi świeżego imbiru nabiera dodatkowej świe...
Odsłon: 70
Pyszna propozycja taniego dania obiadowego z resztek mięsa pozostałych z nied...
Odsłon: 371
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 5266
Składniki
Najlepiej dnia wcześniejszego: przygotowujemy mieszankę przypraw z majeranku, tymianku, pieprzu ziołowego i czarnego oraz soli . Oczyszczoną kaczkę smarujemy miodem i dokładnie nacieramy mieszanką przyprawową (w środku i na zewnątrz) - wkładamy do naczynia, w którym będziemy ją piec. Jabłka kroimy w ósemki a pomarańcze w cienkie plasterki - część owoców wkładamy do środka kaczki, pozostałą częścią obkładamy kaczkę. Kaczkę możemy odstawić do zamarynowania - nawet na całą noc (oczywiście w lodówce - przed pieczeniem ocieplamy kaczkę do temperatury pokojowej).
Wkładamy garnek do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy około 30 minut bez przykrycia, następnie garnek przykrywamy i pieczemy przez następne 2 godziny w 180 stopniach. Aby skórka była bardziej chrupiąca, możemy jeszcze około 15 minut podpiec kaczkę już bez przykrycia. Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy z garnka, dzielimy na części, możemy polać tłuszczem wytopionym spod kaczki. Smacznego :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Gofry z cukinii
Dania główne
Sos z karczku i fasolki
Dania główne
Domowy hamburger (sposób ma niejadka)
Dania główne
Dziczyzna Magdy Gessler
Gofry z cukinii
Sezon cukinii w pełni !! Trzeba wykorzystać wszystkie zalety tego pysznego wa...
Odsłon: 2
Sos z karczku i fasolki
Karczek, choć najczęściej kojarzony z grillem, świetnie sprawdza się w sosach...
Odsłon: 17