Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona łopatka wieprzowa w cebuli Ojca Mateusza

Pieczona łopatka wieprzowa w cebuli Ojca Mateusza

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 2589

Dodano:

Odsłon: 3910

Pyszna, soczysta i aromatyczna. Idealna na niedzielny obiad lub na zimno jako dodatek do kanapek

Składniki

  • łopatka wieprzowa ok. 1,5kg
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa 18 ziół Ojca Mateusza
  • 2 łyżki oliwy bądź oleju rzepakowego
  • 1 łyka octu balsamicznego
  • Liść Laurowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Mięso związać sznurkiem kuchennym, nakłuć w kilku miejscach i powkładać plasterki czosnku.
    Pod sznurek włożyć kilka listków laurowych.

  2. W miseczce wlać oliwę bądź olej, ocet balsamiczny, dodać przyprawę 18 ziół Ojca Mateusza i wszystko dokładnie wymieszać.
    Natrzeć dokładnie mięso, owinąć w folię aluminiową i folię spożywczą.
    Wstawić do lodówki na noc.

    Następnego dnia mięso przełożyć do glinianego bądź żaroodpornego naczynia.
    Obłożyć cebulą pokrojona w pórka.
    Piec przez 1,5 godziny w temp. 180C .
    5 min przed końcem pieczenia włączyć termoobieg.
    Podawać na ciepło do ziemniaków, lub na zimno do kanapek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 02 marca 2018 Super...na obiad lub do pieczywa...zdrowe bez konserwantów chemicznych....:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń