Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pieczona pierś z indyka. Pieczona pierś z indyka gości u nas dość często. Używamy jej do kanapek, ale także na ciepło do drugiego dania. Najczęściej z sosem chrzanowym lub koperkowym. Dziś przepis na pieczoną pierś z indyka pod pierzynką jogurtową, dość intensywnie doprawioną przyprawami. Składnik główny tej mieszanki przypraw to kolendra, ale też curry, chili i papryczka czuszka.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4151
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43036
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 500
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 386
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 444
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4151
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43036
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 500
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 386
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 444
Składniki
Kolendrę oraz pieprz wsypujemy do moździerza i dokładnie miażdżymy, a następnie mieszamy z pozostałymi przyprawami w proszku oraz z solą
Czuszkę oczyszczamy z pestek i błon i drobno siekamy, po czym razem z przyprawami dodajemy do jogurtu greckiego. Dolewamy oliwę. Dokładnie mieszamy
Oczyszczoną z błon pierś z indyka płukamy pod bierzącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie wkładamy mięso do dużej miski i zalewamy jogurtem z przyprawami. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy do niego mięso obtoczone marynatą
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 1 godziny polewając 2-3 razy wierzch indyka marynatą jogurtową
Podawać na ciepło do obiadu lub jako wędlinę do kanapek