Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona polędwiczka to wykwintne danie, które łączy delikatne mięso z wyrazistymi przyprawami. Marynata na bazie rozmarynu, czosnku i parmezanu nadaje intensywnego aromatu. Danie jest Idealne na uroczyste kolacje, obiady z całą rodziną czy też na wyjątkowe wydarzenia rodzinne.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 739
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1021
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2047
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 739
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1021
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2047
Składniki
W miseczce wymieszaj cukier, sos sojowy, połowę czosnku, ocet, płatki papryki i wędzoną paprykę.
Polędwicę umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Włóż ją do marynaty i kilkukrotnie obróć ją, by mięso dobrze pokryło się przyprawami. Zwiąż ją sznurkami, by utrzymała swoją strukturę oraz natrzyj świeżym rozmarynem.
Na blaszce od piekarnika rozłóż kilka warstw folii aluminiowej i zagnij jej brzegi, tworząc foremkę.
Umieść polędwicę na środku folii aluminiowej.
W osobnej miseczce wymieszaj olej z solą, pieprzem, parmezanem i drugą połową czosnku. Ziemniaki dobrze umyj i skrop przygotowaną marynatą. Umieść je obok polędwicy.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 40-45 minut, co 5-10 minut obracając mięso i ziemniaki.
Na ostatnie 2-3 minuty możesz włączyć funkcję przyrumieniania, uważając, by nic się nie przypaliło.
Pieczoną polędwiczkę wyjmij i odstaw na 5 minut. Następnie pokrój ją w plastry o grubości 2-3 cm i podawaj.