Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona polędwiczka to wykwintne danie, które łączy delikatne mięso z wyrazistymi przyprawami. Marynata na bazie rozmarynu, czosnku i parmezanu nadaje intensywnego aromatu. Danie jest Idealne na uroczyste kolacje, obiady z całą rodziną czy też na wyjątkowe wydarzenia rodzinne.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2228
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4754
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 68
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2228
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4754
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 68
Składniki
W miseczce wymieszaj cukier, sos sojowy, połowę czosnku, ocet, płatki papryki i wędzoną paprykę.
Polędwicę umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Włóż ją do marynaty i kilkukrotnie obróć ją, by mięso dobrze pokryło się przyprawami. Zwiąż ją sznurkami, by utrzymała swoją strukturę oraz natrzyj świeżym rozmarynem.
Na blaszce od piekarnika rozłóż kilka warstw folii aluminiowej i zagnij jej brzegi, tworząc foremkę.
Umieść polędwicę na środku folii aluminiowej.
W osobnej miseczce wymieszaj olej z solą, pieprzem, parmezanem i drugą połową czosnku. Ziemniaki dobrze umyj i skrop przygotowaną marynatą. Umieść je obok polędwicy.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 40-45 minut, co 5-10 minut obracając mięso i ziemniaki.
Na ostatnie 2-3 minuty możesz włączyć funkcję przyrumieniania, uważając, by nic się nie przypaliło.
Pieczoną polędwiczkę wyjmij i odstaw na 5 minut. Następnie pokrój ją w plastry o grubości 2-3 cm i podawaj.