Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona szynka z sarny z kością w glazurze z pigwowca japońskiego podana na kolorowej sałatce. Tak przygotowane danie idealnie zaprezentuje się na świątecznym stole.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1134
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 1487
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1230
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 302
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1134
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 1487
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1230
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 302
Składniki
Szynkę nacieram przyprawami i przekładam do żeliwnego naczynia. Odstawiam na minimum 2 godziny do zamarynowania.
W rondelku podgrzewam dżem rozmieszany z sokiem lub kompotem.
Przykryte mięso wstawiłam do nagrzanego do 200°C piecyka i piekę 30 minut. Wyjmuję mięso z pieca, zmniejszam temperaturę do 180°C i smaruję mięso podgrzaną glazurą. Przykryte mięso ponownie wstawiam do piecyka i dalej kontynuuję pieczenie. Czynność glazurowania powtarzam co 30 minut do momentu upieczenia mięsa.
Po ostatnim glazurowaniu mięsa nie przykrywamy. Pieczemy około 10-15 minut, aż glazura ładnie się zrumieni.
Przygotowanie sałatki: Na dużym półmisku układam cienko pokrojone buraki, posypuję rukolą, pestkami granatu, miechunką, plasterkami cebuli, kawałkami fety i układam karczochy. Sałatkę skrapiam sosem spod mięsa. Na sałatkę wykładam upieczoną szynkę. Mięso kroję ostrym nożem, podaję z sałatką i pieczonymi ziemniakami.