Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona szynka z sarny z kością w glazurze z pigwowca japońskiego podana na kolorowej sałatce. Tak przygotowane danie idealnie zaprezentuje się na świątecznym stole.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Szynkę nacieram przyprawami i przekładam do żeliwnego naczynia. Odstawiam na minimum 2 godziny do zamarynowania.
W rondelku podgrzewam dżem rozmieszany z sokiem lub kompotem.
Przykryte mięso wstawiłam do nagrzanego do 200°C piecyka i piekę 30 minut. Wyjmuję mięso z pieca, zmniejszam temperaturę do 180°C i smaruję mięso podgrzaną glazurą. Przykryte mięso ponownie wstawiam do piecyka i dalej kontynuuję pieczenie. Czynność glazurowania powtarzam co 30 minut do momentu upieczenia mięsa.
Po ostatnim glazurowaniu mięsa nie przykrywamy. Pieczemy około 10-15 minut, aż glazura ładnie się zrumieni.
Przygotowanie sałatki: Na dużym półmisku układam cienko pokrojone buraki, posypuję rukolą, pestkami granatu, miechunką, plasterkami cebuli, kawałkami fety i układam karczochy. Sałatkę skrapiam sosem spod mięsa. Na sałatkę wykładam upieczoną szynkę. Mięso kroję ostrym nożem, podaję z sałatką i pieczonymi ziemniakami.