Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka może być podawana na ciepło i na zimno. Dodatkowo na bazie zalewy oraz bejcy w której jest pieczona można sporządzić sos.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5590
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1076
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12152
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5153
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1506
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5590
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1076
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12152
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5153
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1506
Składniki
-Przegotowaną letnią wodę wlewamy do garnka - Dodajemy łyżeczkę soli zmiękczającej, soli kamiennej, zmielony w moździerzu pieprz czarny, pieprz kolorowy , ziele angielskie oraz owoce jałowca. Wszystko razem mieszamy. -Kroimy cebulę na cienkie pół talarki oraz drobno ząbki czosnku i dodajemy do zalewy. -Dodajemy majeranek, lubczyk i rozmaryn -Mięso nakłuwamy w kilkunastu miejscach i wkładamy do zalewy. -Przykrywamy pokrywką i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
- Po 24 godzinach garnek z szynką stawiamy na maszynce i podgrzewamy aż do wrzenia. - Kiedy już się zagotuje zmniejszamy temperaturę tak aby gotowała się jak rosół - W ten sposób gotujemy przez 30 minut a następnie zostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. -Po upływie tego czasu szynkę wyjmujemy z zalewy i obtaczamy w wcześniej przygotowanej bejcy z oleju, sosu sojowego, octu balsamicznego, majeranku oraz suszonego cząbru, umieszczamy w rękawie do pieczenia do którego wlewamy pozostałą bejcę. - Tak przygotowaną szynkę pieczemy w temp.160 st. około 60 minut. - Pod koniec pieczenia rozcinamy górę rękawa żeby szynka zarumieniła się. Można ją podawać na ciepło z ziemniakami i surówką bądź na zimno jak wędlinę. Tak przygotowana szynka jest wilgotna i krucha ale mięso się nie rozwarstwia