Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona szynka z zalewy ziołowej.

Pieczona szynka z zalewy ziołowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 536

Dodano:

Odsłon: 12169

Szynka może być podawana na ciepło i na zimno. Dodatkowo na bazie zalewy oraz bejcy w której jest pieczona można sporządzić sos.

Składniki

  • - Szynka wieprzowa - ok. 1,5 kg
  • - Przegotowana woda - ok. 2000ml
  • - Sól zmiękczająca - 1 płaska łyżeczka
  • - Sól kamienna -1 płaska łyżeczka
  • - Ziele angielskie - 3-4 ziarna
  • - Pieprz czarny - 8-10 ziaren
  • - Pieprz kolorowy - 5-6 ziaren
  • - Owoc jałowca - 5-6 ziaren
  • - Rozmaryn - gałązka świeżego lub płaska łyżeczka suszonego
  • - Majeranek suszony - 2 łyżeczki
  • - Lubczyk suszony - płaska łyżeczka
  • - Czosnek 2-3 ząbki
  • - Średniej wielkości cebula
  • - Liść laurowy 2-3 sztuki
  • - Olej rzepakowy- 3 łyżki stołowe
  • - Sos sojowy ciemny - 1 łyżeczka
  • - Ocet balsamiczny- 1/2 łyżeczki
  • - Cząber suszony - 1 płaska łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. -Przegotowaną letnią wodę wlewamy do garnka

    - Dodajemy łyżeczkę soli zmiękczającej, soli kamiennej, zmielony w moździerzu pieprz czarny, pieprz kolorowy , ziele angielskie oraz owoce jałowca.
    Wszystko razem mieszamy.
    -Kroimy cebulę na cienkie pół talarki oraz drobno ząbki czosnku i dodajemy do zalewy.

    -Dodajemy majeranek, lubczyk i rozmaryn

    -Mięso nakłuwamy w kilkunastu miejscach i wkładamy do zalewy.

    -Przykrywamy pokrywką i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

  2. - Po 24 godzinach garnek z szynką stawiamy na maszynce i podgrzewamy aż do wrzenia.

    - Kiedy już się zagotuje zmniejszamy temperaturę tak aby gotowała się jak rosół

    - W ten sposób gotujemy przez 30 minut a następnie zostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny.
    -Po upływie tego czasu szynkę wyjmujemy z zalewy i obtaczamy w wcześniej przygotowanej bejcy z oleju, sosu sojowego, octu balsamicznego, majeranku oraz suszonego cząbru, umieszczamy w rękawie do pieczenia do którego wlewamy pozostałą bejcę.

    - Tak przygotowaną szynkę pieczemy w temp.160 st. około 60 minut.
    - Pod koniec pieczenia rozcinamy górę rękawa żeby szynka zarumieniła się.
    Można ją podawać na ciepło z ziemniakami i surówką bądź na zimno jak wędlinę.

    Tak przygotowana szynka jest wilgotna i krucha ale mięso się nie rozwarstwia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń