Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka wieprzowa marynowana w zalewie z czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, pieczona w piekarniku, podana z ziemniakami, buraczkami i polana sosem pieczeniowym.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10081
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 875
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 213
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10081
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 875
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 213
Składniki
Solanka: Wszystkie składniki solanki zagotowujemy, gotujemy 5 minut, studzimy pod przykryciem.
Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso nastrzykujemy w kilku miejscach przygotowaną solanką. Wkładamy do pojemnika, zalewamy pozostałą solanką, przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach mięso odciskamy rękoma z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i nacieramy majonezem wymieszanym z musztardą. Natartą szynkę wkładamy ponownie do pojemnika i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z pojemnika, całą posypujemy wymieszanymi przyprawami, wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po godzinnym pieczeniu wyjmujemy szynkę z piekarnika, rozcinamy górę rękawa wzdłuż, delikatnie odchylamy boki rękawa i ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w tej samej temperaturze. W między czasie trzemy buraka na wiórki przez duże oczka, doprawiamy do smaku. Gotujemy ziemniaki. Upieczoną szynkę wyjmujemy z rękawa i kładziemy ją na większym talerzu. Z wywaru jaki powstał podczas pieczenia robimy w małym garnczku sos, zagęszczamy go i zabielamy. Szynkę kroimy w grubsze plastry i podajemy z ziemniakami, buraczkami. Ziemniaki i plaster szynki polewamy sosem, możemy posypać czosnkowym szczypiorkiem. Smacznego !!!