Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona szynka, ziemniaki, sos i buraczki.

Pieczona szynka, ziemniaki, sos i buraczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26219

Dodano:

Odsłon: 4348

Szynka wieprzowa marynowana w zalewie z czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, pieczona w piekarniku, podana z ziemniakami, buraczkami i polana sosem pieczeniowym.

Składniki

  • szynka wieprzowa 1,3 kg
  • majonez 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżka
  • rękaw do pieczenia
  • ziemniaki 6 szt.
  • burak ugotowany 1 szt.
  • Solanka:
  • sól warzona 25 dag
  • liść laurowy 5 szt.
  • ziele angielskie 10 szt.
  • czosnek pół główki (pokrojony w talarki)
  • woda 1 litr
  • Przyprawy:
  • pieprz kolorowy
  • Pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • Sos:
  • wywar z pieczenia
  • woda 200 ml
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • śmietana 30% do zabielenia sosu
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pieczona szynka, ziemniaki, sos i buraczki.

Przygotowanie

  1. Solanka:

    Wszystkie składniki solanki zagotowujemy, gotujemy 5 minut, studzimy pod przykryciem.

  2. Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso nastrzykujemy w kilku miejscach przygotowaną solanką. Wkładamy do pojemnika, zalewamy pozostałą solanką,
    przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach mięso odciskamy rękoma z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i nacieramy majonezem wymieszanym z musztardą. Natartą szynkę wkładamy ponownie do pojemnika i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z pojemnika, całą posypujemy wymieszanymi przyprawami, wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po godzinnym pieczeniu wyjmujemy szynkę z piekarnika, rozcinamy górę rękawa wzdłuż, delikatnie odchylamy boki rękawa i ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w tej samej temperaturze. W między czasie trzemy buraka na wiórki przez duże oczka, doprawiamy do smaku. Gotujemy ziemniaki. Upieczoną szynkę wyjmujemy z rękawa i kładziemy ją na większym talerzu. Z wywaru jaki powstał podczas pieczenia robimy w małym garnczku sos, zagęszczamy go i zabielamy. Szynkę kroimy w grubsze plastry i podajemy z ziemniakami, buraczkami. Ziemniaki i plaster szynki polewamy sosem, możemy posypać czosnkowym szczypiorkiem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń