Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka wieprzowa marynowana w zalewie z czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, pieczona w piekarniku, podana z ziemniakami, buraczkami i polana sosem pieczeniowym.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2505
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2838
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101965
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6346
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2505
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2838
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101965
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6346
Składniki
Solanka: Wszystkie składniki solanki zagotowujemy, gotujemy 5 minut, studzimy pod przykryciem.
Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso nastrzykujemy w kilku miejscach przygotowaną solanką. Wkładamy do pojemnika, zalewamy pozostałą solanką, przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach mięso odciskamy rękoma z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i nacieramy majonezem wymieszanym z musztardą. Natartą szynkę wkładamy ponownie do pojemnika i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z pojemnika, całą posypujemy wymieszanymi przyprawami, wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po godzinnym pieczeniu wyjmujemy szynkę z piekarnika, rozcinamy górę rękawa wzdłuż, delikatnie odchylamy boki rękawa i ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w tej samej temperaturze. W między czasie trzemy buraka na wiórki przez duże oczka, doprawiamy do smaku. Gotujemy ziemniaki. Upieczoną szynkę wyjmujemy z rękawa i kładziemy ją na większym talerzu. Z wywaru jaki powstał podczas pieczenia robimy w małym garnczku sos, zagęszczamy go i zabielamy. Szynkę kroimy w grubsze plastry i podajemy z ziemniakami, buraczkami. Ziemniaki i plaster szynki polewamy sosem, możemy posypać czosnkowym szczypiorkiem. Smacznego !!!