Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone bataty nadziewane grzybami i fasolą

Pieczone bataty nadziewane grzybami i fasolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 5366

Dodano:

Odsłon: 1293

Pieczone bataty z czerwona fasola i grzybami. Na nadzienie nadaja sie szczególnie pieczarki, borowiki lub kurki, smazone na masle, w occie balsamicznym i miodzie. Do tego ziolowy dip z kwasnej smietany ze swiezymi ziolami i dymka lub szczypiorem.

Składniki

  • 2 bataty
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 300 g grzybów (np. pieczarki,, borowiki, kurki)
  • 1 cebula
  • masło
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • ZIOŁOWY DIP:
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • dowolne zioła
  • 1 dymka
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzac piekarnik do 160° C.
    Wlac olej do miski, posolic i wysmarowac nim ziemniaki. Piec bataty w folii przez około 40 minut.
    W miedzyczasie oczyscic grzyby i podzielic na cwiartki. jesli dodajemy cebule pokroic ja w kostke.
    Na patelni usmazyc grzyby (i ewentualnie cebule) z maslem, sola i pieprzem. Odcedzic fasole i dodac do grzybów razem z octem balsamicznym i miodem. Dusic jeszcze przez chwile.
    Wymieszac kwasna smietane z sokiem z cytryny, sola i pieprzem, doprawic ziolami.
    Wyjac bataty z piekarnika, przekroic wzdluz i wypelnic mieszanka grzybowo-fasolowa.

  2. Podawac z dowolna salata i z ziolowym dipem, posypane pokrojona dymka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń