Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone drożdżowe pierogi z mięsem i kukurydzą

Pieczone drożdżowe pierogi z mięsem i kukurydzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4765

Dodano:

Odsłon: 5773

Pierogi w wersji na słono z piekarnika to smaczna propozycja np. na obiad ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 500 g
  • mleko 250 ml
  • drożdże świeże 50 g
  • sól morska 2/3 łyżeczki
  • bazylia 1 łyżeczka
  • cukier 2/3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Farsz :
  • łopatka bez kości 500 g
  • sól morska 1/3 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 2/3 łyżeczki
  • czosnek staropolski Prymat 1/2 łyżeczki
  • kurkuma mielona 1/3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 1-2 łyżki
  • ser żółty 100 g
  • kukurydza w puszce 1/2 puszki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z dodatkiem przypraw. Następnie ostudzić i zmielić. Drożdże zasypać cukrem, pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. odstawić na ok. 10 min. Następnie dodać mąkę, przyprawy, resztę ciepłego mleka, wyrobić ciasto. na końcu wlać oliwę i ponownie ciasto wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na ok. 60 min.

  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrawać dość duże krążki. Na każdy kłaść łyżeczkę mięsa i wedle uznania starty ser i kukurydzę.

  3. Ciasto skleić, ułożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odczekać jeszcze 15 min. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajem. Ciasto skleić, ułożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odczekać jeszcze 15 min. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń