Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone figi z jagnięciną

Pieczone figi z jagnięciną

Autor:

Przepisów i artykułów: 322 Ocena: 6157

Dodano:

Odsłon: 289

Proste, szybkie i pyszne danie skladajace sie z pieczonych fig nadziewanych kozim serem z nutka fig i melisa. Do tego smazony filet z jagniecimy ze sliwkami serwowany na salacie debolistnej.

Składniki

  • 5-6 fig
  • 100 g koziego sera z figami
  • 6 świeżych liści melisy
  • 2 łyżki mleka
  • 2 filety jagnięce (40-50 g każdy)
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 6 śliwek
  • oliwa z oliwek
  • po 4 liście dębolistnej sałaty na talerz
  • olej z orzechów włoskich
  • krem balsamiczny (o smaku figowym)
  • szczypta różowego pieprzu
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone figi z jagnięciną

Przygotowanie

  1. Umyte figi przekroic nie do konca tworzac "czapeczke".
    Lyzeczka od herbaty ostroznie wydrazyc miazsz.
    Jesli nie posiadamy koziego sera z figami, mozna dodac do niego czesc miazszu, który wlasciwie nie ma dalszego zastosowania w tym daniu.
    Listki melisy drobno siekamy i mieszamy je z kozim serem dodajac 2 lyzki mleka i nadziewamy nim kazda fige.
    Figi przykrywamy "daszkiem" i ukladamy w foremce do pieczenia.
    Pieczemy w nagrzanym do 150° C piekarniku ok. 10 min, nastepnie podwyzszamy temp. do 180° C i pieczemy dalsze 5 minut.

    W tym czasie myjemy i suszymy salate i nakladamy ja na talerze, skrapiamy olejem z orzecha wloskiego i kremem balsamicznym, doprawiam sola i czarnym oraz rózowym pieprzem.
    Filety kroimy w kostke, posypujemy igielkami rozmarynu, skrapiamy odrobina oliwy z oliwek i doprawiamy sola i pieprzem. Odstawiamy w tej marynacie na chwile.
    W tym czasie myjemy i kroimy na polówki sliwki, wyjmujemy pestki.
    Kostki jagnieciny podsmazamy krótko ze wszystkich stron na duzym ogniu, dodajemy sliwki, zmniejszamy ogien i smazymy jeszcze niecala minute.

  2. Na talerze nakladamy napierw figi, nastepnie mieso ze sliwkami na salate.
    Wszystko skrapiamy jeszcze kremem balsamicznym i posypujemy mielonym rózowym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń