Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone pałki z kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych to smaczna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych pałek czy udek smażonych na tłuszczu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Składniki
Do dużej miski wlewamy maślankę, wsypujemy przyprawę do kurczaka, granulowany czosnek oraz sól, wlewamy olej i wszystko dokładnie razem mieszamy. Do gotowej marynaty wkładamy pałki z kurczka i dokładnie zanurzamy je w marynacie, po czym wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Do woreczka strunowego wsypujemy płatki kukurydziane a następnie jak najdrobniej rozgniatamy je wałkiem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozgniecione płatki kukurydziane, czerwoną paprykę, chili oraz sól i wszystko dokładnie razem łączymy. Pałki z kurczka wyciągamy z marynaty a następnie obtaczamy je w przygotowanej panierce a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane pałki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 60-80 minut, w połowie czasu pieczenia odwracamy je na drugą stronę.