Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone pierogi ruskie

Pieczone pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4649

Dodano:

Odsłon: 13465

Alternatywa dla gotowanych pierogów. Równie smaczna!

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna 1 kg
  • Masło 5 łyżek
  • Jajko 2 szt.
  • Mleko 1 ¾ szklanki
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Drożdże ½ kostki
  • Sól
  • FARSZ:
  • Ziemniaki ugotowane 80 dag
  • Twaróg 30 dag
  • Cebula 2 szt.
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO: Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy, aby lekko przestygło. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka, rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy. Całość zarabiamy na gładkie, jednolite ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

  2. FARSZ: Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy na rumiano. Ziemniaki oraz twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy to z przesmażoną cebulą i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (można ciasto podzielić na kilka części, żeby łatwiej się rozwałkowywało) i wykrawamy z niego koła. Na każde koło nakładamy farsz i sklejamy. Gotowe pierogi układamy na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę, można je posmarować rozbełtanym jajkiem, aby się błyszczały. Pieczemy 20-30 min. w temp. 180 stopni.

    * Z podanej porcji wychodzi ok. 60 pierogów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń