Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla gotowanych pierogów. Równie smaczna!
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 158
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21568
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 89
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 129
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 158
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21568
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 89
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 129
Składniki
CIASTO: Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy, aby lekko przestygło. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka, rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy. Całość zarabiamy na gładkie, jednolite ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
FARSZ: Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy na rumiano. Ziemniaki oraz twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy to z przesmażoną cebulą i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (można ciasto podzielić na kilka części, żeby łatwiej się rozwałkowywało) i wykrawamy z niego koła. Na każde koło nakładamy farsz i sklejamy. Gotowe pierogi układamy na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę, można je posmarować rozbełtanym jajkiem, aby się błyszczały. Pieczemy 20-30 min. w temp. 180 stopni. * Z podanej porcji wychodzi ok. 60 pierogów.