Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli alternatywa dla tych, którzy unikają smażenia, a placki lubią ;-)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12574
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1425
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13635
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5741
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12574
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1425
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13635
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5741
Składniki
ziemniaki (najlepsze będą typu B lub C, czyli takie z dużą zawartością skrobi) obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy z umiarem, mieszamy i przekładamy do sitka, żeby odciekły
po ok 10 minutach ziemniaki z sitka przekładamy do miski, dokładamy też skrobię, która osiadła na dnie
teraz do miski dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, pieprz i olej, wszystko dokładnie mieszamy
blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na papierze łyżką formujemy placki z masy ziemniaczanej, powinny mieć grubość ok. 1 cm.
blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na około 30-35 min, pieczemy tak długo, aż krawędzie placków ładnie nam się przyrumienią, no i gotowe
podajemy ze śmietaną, łososiem, szynką i z czym tam jeszcze sobie wymyślicie, smacznego ;-)