Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2021

Dodano:

Odsłon: 1815

czyli alternatywa dla tych, którzy unikają smażenia, a placki lubią ;-)

Składniki

  • ziemniaki - 1 kg
  • cebula - 1 szt.
  • jajko - 1 szt.
  • czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • olej - 3 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone placki ziemniaczane

Przygotowanie

  1. ziemniaki (najlepsze będą typu B lub C, czyli takie z dużą zawartością skrobi) obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy z umiarem, mieszamy i przekładamy do sitka, żeby odciekły

  2. po ok 10 minutach ziemniaki z sitka przekładamy do miski, dokładamy też skrobię, która osiadła na dnie

  3. teraz do miski dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, pieprz i olej, wszystko dokładnie mieszamy

  4. blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na papierze łyżką formujemy placki z masy ziemniaczanej, powinny mieć grubość ok. 1 cm.

  5. blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na około 30-35 min, pieczemy tak długo, aż krawędzie placków ładnie nam się przyrumienią, no i gotowe

  6. podajemy ze śmietaną, łososiem, szynką i z czym tam jeszcze sobie wymyślicie, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń