Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone placki ziemniaczane z młodą kapustą

Pieczone placki ziemniaczane z młodą kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 259 Ocena: 1830

Dodano:

Odsłon: 410

Przepyszne placuszki z ziemniaków i młodej kapusty z dodatkiem bloczku. Pieczone w piekarniku. Polecam przepis.

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • Pół małej główki młodej kapusty,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 jajka,
  • 1 mała cebula,
  • 3 łyżki mąki,
  • Sól i Pieprz do smaku.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone placki ziemniaczane z młodą kapustą

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Kapustę szatkujemy i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Odsączamy. Boczek i obraną cebulę kroimy w kosteczkę. Warzywa i boczek dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
    Blaszkę piekarnikową smarujemy olejem. Łyżką wykładamy ciasto i formujemy placuszki.

    Pieczemy 40-45 minut do zrumienienia.

    Podajemy z ulubionym sosem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń