Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone plastry młodej kapusty z tandoori masala

Pieczone plastry młodej kapusty z tandoori masala

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 449

Plastry młodej kapusty pieczone w aromatycznej przyprawie z dodatkiem cukru trzcinowego.

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • olej rzepakowy ok. 4 łyżek
  • tandoori masala 1-1,5 łyżki
  • cukier trzcinowy ( muscovado ) 1 łyżka
  • sól, pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Z kapusty wykroić 2-3 plastry o grubości 2 cm.
    W misce wymieszać olej z masalą i odrobiną soli i pieprzu.
    Plastry kapusty układać na dużym talerzu, następnie każdy posmarować dokładnie z dwóch stron przygotowaną mieszanką z oliwy.
    Talerz z kapustą przełożyć do lodówki na godzinę.

  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
    Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Potem plastry delikatnie przekładamy na blachę, polewamy resztą powstałej marynaty i wierzch posypujemy cukrem.
    Pieczemy pod przykryciem około 30 minut. Potem zdejmujemy pokrywkę i ew. podpiekamy kapustę przez 3-4 minuty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 14 czerwca Ale musiała być pyszna,świetny pomysł:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 14 czerwca Ale fajny pomysł! :) Nie jadłam jeszcze kapusty w takim wydaniu. No i po upieczeniu wygląda bardzo ładnie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń