Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w piekarniku. Wystarczy dobrać ulubioną marynatę, ustawić odpowiedni czas pieczenia, a mięso będzie przepyszne i rozpływało się w ustach.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 108
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 139
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 296
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1173
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 876
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 108
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 139
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 296
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1173
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 876
Składniki
Podudzia oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wszystkie ząbki czosnku przeciskamy przez praskę do odpowiedniej wielkości naczynia. Następnie dodajemy składniki marynaty i mieszamy ze sobą. Wkładamy pałki z kurczaka, dokładnie obtaczamy w marynacie i wcieramy ją dłońmi w mięso. Odstawiamy na 1-2 godzin do lodówki. (Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości czasu można pominąć ten krok.) Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy udka w odległości od siebie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy do miękkości przez ok. 50 minut (grzanie góra-dół). Pędzelkiem w trakcie pieczenia smarujemy resztą marynaty powierzchnię mięsa, aby sie pięknie zarumieniła. Podajemy z ulubionymi dodatkami.