Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się obiady złożone z kotletów, ziemniaków i surówki, zastąp te pierwsze mięsem równie niebanalnym w smaku, co prostym w przygotowaniu – wprowadź do swojego menu pieczone podudzia z kurczaka. Najlepiej zamarynować je dzień przed spożyciem. Zajmuje to nie więcej niż kilka minut! Na proces pieczenia musisz przeznaczyć około godziny, niemniej wymaga on minimum zaangażowania. W między czasie możesz zajść się szykowaniem dodatków do dania. Albo zobaczyć odcinek ulubionego serialu.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 339
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1469
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 602
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1281
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 339
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1469
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 602
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1281
Składniki
Przygotuj marynatę. Połącz oliwę z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do nich paprykę i kurkumę, a także roztarte w palcach na pył lub rozgniecione w moździerzu zioła prowansalskie.
Umyj podudzia z kurczaka i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je z każdej strony marynatą. Oprósz solą i pieprzem. Ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, owiń je w całości folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).
Nagrzej piekarnik do 200°C, a naczynie żaroodporne z kurczakiem ogrzej do temperatury pokojowej. Zdejmij folię spożywczą. Na każdym z podudzi ułóż kawałek masła klarowanego. Wstaw naczynie żaroodporne na środkowy poziom piekarnika. Piecz podudzia z kurczaka bez przykrycia przez około 50 minut, co pewien czas polewając je sokami, które wytapiają się do naczynia.