Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się obiady złożone z kotletów, ziemniaków i surówki, zastąp te pierwsze mięsem równie niebanalnym w smaku, co prostym w przygotowaniu – wprowadź do swojego menu pieczone podudzia z kurczaka. Najlepiej zamarynować je dzień przed spożyciem. Zajmuje to nie więcej niż kilka minut! Na proces pieczenia musisz przeznaczyć około godziny, niemniej wymaga on minimum zaangażowania. W między czasie możesz zajść się szykowaniem dodatków do dania. Albo zobaczyć odcinek ulubionego serialu.
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 201
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 956
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 201
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 956
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
Składniki
Przygotuj marynatę. Połącz oliwę z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do nich paprykę i kurkumę, a także roztarte w palcach na pył lub rozgniecione w moździerzu zioła prowansalskie.
Umyj podudzia z kurczaka i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je z każdej strony marynatą. Oprósz solą i pieprzem. Ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, owiń je w całości folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).
Nagrzej piekarnik do 200°C, a naczynie żaroodporne z kurczakiem ogrzej do temperatury pokojowej. Zdejmij folię spożywczą. Na każdym z podudzi ułóż kawałek masła klarowanego. Wstaw naczynie żaroodporne na środkowy poziom piekarnika. Piecz podudzia z kurczaka bez przykrycia przez około 50 minut, co pewien czas polewając je sokami, które wytapiają się do naczynia.