Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć kochani! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne polędwiczki wieprzowe. Delikatne, rozpływają się w ustach – do nich sos błyskawiczny … Serwuję je dzisiaj z ryżem, ale kasza lub gotowane ziemniaki też świetnie pasują :)
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24934
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 106
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24934
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 106
Składniki
Na początek przygotowuję marynatę: do miski wrzucam sól, pieprz, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, musztardę i wlewam olej – wszystko dokładnie mieszam.
Polędwiczki kroję na pół (będzie mi łatwiej je przygotowywać) i każdy kawałek nacieram marynatą. Wkładam do miski i chowam do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie polędwiczki podsmażam krótko na patelni, ze wszystkich stron. Przekładam do rękawa lub woreczka foliowego służącego do pieczenia. Dodaję resztę marynaty i pokrojone w kostkę cebule. Woreczek zawiązuję i przekładam do żaroodpornego naczynia. Wszystko wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Na 15 minut przed końcem rozcinam rękaw, aby mięso ładnie przypiekło się z wierzchu.
Mięso przekładam na talerz i pozostawiam na 10 – 15 minut, aby odpoczęło. Sos z cebulką i przyprawami przelewam do garnuszka. Dodaję mąkę i śmietanę i dokładnie blenduję. Sos musi mieć gładką, aksamitną konsystencję, bez grudek. Polędwiczki podaję pokrojone w plastry, polane sosem. Smacznego!!!