Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone polędwiczki

Pieczone polędwiczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 20059

Dodano:

Odsłon: 16026

Cześć kochani! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne polędwiczki wieprzowe. Delikatne, rozpływają się w ustach – do nich sos błyskawiczny … Serwuję je dzisiaj z ryżem, ale kasza lub gotowane ziemniaki też świetnie pasują :)

Składniki

  • 2 polędwiczki – w sumie około 1 kg
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki musztardy pikantnej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 4 listki laurowe
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek przygotowuję marynatę: do miski wrzucam sól, pieprz, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, musztardę i wlewam olej – wszystko dokładnie mieszam.

  2. Polędwiczki kroję na pół (będzie mi łatwiej je przygotowywać) i każdy kawałek nacieram marynatą. Wkładam do miski i chowam do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

  3. Po tym czasie polędwiczki podsmażam krótko na patelni, ze wszystkich stron. Przekładam do rękawa lub woreczka foliowego służącego do pieczenia. Dodaję resztę marynaty i pokrojone w kostkę cebule. Woreczek zawiązuję i przekładam do żaroodpornego naczynia. Wszystko wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Na 15 minut przed końcem rozcinam rękaw, aby mięso ładnie przypiekło się z wierzchu.

  4. Mięso przekładam na talerz i pozostawiam na 10 – 15 minut, aby odpoczęło. Sos z cebulką i przyprawami przelewam do garnuszka. Dodaję mąkę i śmietanę i dokładnie blenduję. Sos musi mieć gładką, aksamitną konsystencję, bez grudek.

    Polędwiczki podaję pokrojone w plastry, polane sosem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Viviane 18 lutego 2016 Również zachowałam czas pieczenia zgodnie z przepisem;mięsko soczyste i miękkie;sos niespotykanie smaczny.Listki laurowe wrzuciłam do mięsa w czasie pieczenia.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MaxMaxio 21 marca 2015 trzymałem się przepisu :) polędwiczki soczyste i rozpływające się w ustach i ten sosik . . . rewelacja -> POLECAM :)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MaxMaxio 21 marca 2015 małe pytanko - kiedy dodajemy te 4 listki laurowe ?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 24 lutego 2015 zabieram ! I KONIEC POZDRAWIAM, SMAKOWICIE SIE PATRZY

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń