Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone w papilotach polędwiczki z dorsza w migdałach

Pieczone w papilotach polędwiczki z dorsza w migdałach

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 4135

Dodano:

Odsłon: 2468

Dorsz to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Dobrze przygotowany jest niesamowicie soczysty i smaczny. Do wydobycia jego smaku nie potrzeba wielu przypraw – wystarcza sól i pieprz. Tym razem połączyłam dorsza z migdałami. Dodatkowo upiekłam go w papilotach, dzięki którym dorsz się nie wysuszył. Ryba wyszła soczysta i pełna smaku.

Składniki

  • 2 polędwiczki z dorsza (lub dwa grubsze kawałki innej, podobnej ryby)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła łyżka świeżych ziół (u mnie tymianek, natka pietruszki, koperek)
  • Pieprz
  • Sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone w papilotach polędwiczki z dorsza w migdałach

Przygotowanie

  1. Miękkie masło mieszamy z drobno posiekanymi ziołami.
    Rybę myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości. Jeśli na nie napotkamy usuwamy je. Rybę delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Każdą z polędwiczek umieszczamy w papilocie przygotowanym z papieru do pieczenia (lub w specjalnej torebce do smażenia). Smarujemy je masłem ziołowym i obsypujemy płatkami migdałów. Papilot szczelnie zawijamy/zamykamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie nacinamy papiloty i smażymy jeszcze 10 minut, aby ryba zarumieniła się z góry.
    Rybę podajemy w towarzystwie kawałka cytryny i warzyw.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 listopada 2017 Dorsz jest super, delikatna i pyszna ryba :)
Już czuję ten zapach, gdy otwiera się piekarnik, mniaaaaam ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń